Interior enviarà més de 600 antiavalots per l'1-O, més que l'any passat

El Ministeri de l'Interior ja ha desplaçat de moment a Catalunya 200 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil

RedaccióActualitzat

El Ministeri de l'Interior enviarà a Catalunya, abans de 1-O, més de 600 agents antiavalots, una xifra superior a la de l'any passat. De moment ja han arribat 200 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per evitar incidents amb motiu de l'aniversari de l'1 d'octubre. Els agents es desplacen des de diferents indrets d'Espanya.

El dispositiu, establert a les portes de la sentència del Suprem sobre l'1-O, està pensat per reforçar la vigilància d'edificis oficials com la delegació del govern espanyol a Catalunya o la Prefectura Superior de Policia, entre d'altres. Interior té previst enviar més efectius si la situació ho requereix.

L'enviament dels efectius de les forces de seguretat de l'Estat es fa en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, segons ha explicat el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.

"Una avaluació que es fa objectiva i clara per part dels operatius i en termes de necessitat i proporcionalitat. Seran el professionals, en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, els que establiran els mitjans personals i materials necessaris."

De fet, aquestes fonts assenyalen que d'aquesta circumstància ja se'n va parlar en les reunions de seguiment posteriors a la reunió de la Junta de Seguretat de fa un any.

Segons Interior, cada cos policial manté les seves competències i els agents de la policia espanyola s'encarregaran de la vigilància d'edificis públics de l'Estat. Els efectius procedents de fora de Catalunya només intervindran en seguretat ciutadana si els Mossos ho demanen i les mateixes fonts remarquen que l'allotjament dels agents no serà, amb tota seguretat, un vaixell.
 

Els agents que vinguin a Catalunya s'encarregaran de la protecció d'edificis públics de l'Estat (EFE)​

Després de les detencions de nou persones vinculades als CDRs

Aquest desplegament addicional arriba després de la gran mobilització de la Guàrdia Civil aquest dilluns amb la detenció de nou persones a Sabadell i altres punts de Catalunya. Hi van participar 500 agents. La Fiscalia de l'Audiència Nacional imputa als detinguts els delictes de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius.

En la seva nota, la Fiscalia qualifica els detinguts de "grup terrorista de caràcter secessionista". Segons el ministeri fiscal, estarien preparats per actuar contra "objectius seleccionats per un grup de militants dels CDRs". La Fiscalia assegura que, davant la "certesa de les accions que es volien perpetrar", s'han fet les detencions.

L'endemà de les detencions, els advocats dels set detinguts que són a Madrid han pogut entrar a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos per veure els seus clients. Per tant, no se'ls aplica la llei antiterrorista, que els podria mantenir incomunicats almenys 72 hores i que els impediria, per exemple, triar qui els defensa. Aquest dijous declararan davant el jutge de l'Audiència Nacional.

ARXIVAT A:
PolicialProcés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut