Barcelona

El Ministeri de Cultura compra l'arxiu fotogràfic de Centelles, que podria acabar a Salamanca

L'arxiu del fotoperiodista valencià Agustí Centelles podria acabar a Salamanca. La família l'ha venut al Ministeri de Cultura espanyol per 700.000 euros després que la Generalitat no ha pogut igualar l'oferta. Ara les 10.000 fotografies del brillant fotoperiodista passen a dependre de l'Estat, que els haurà de buscar un lloc per exhibir-les. Aquest espai podria ser el Centre Documental de la Memòria Històrica que el Ministeri de Cultura ha creat a l'Arxiu de Salamanca.

Actualitzat
Després d'anys de negociacions amb diverses institucions catalanes, espanyoles i internacionals, els fills del cèlebre fotògraf Agustí Centelles han decidit vendre l'arxiu del seu pare al Ministeri de Cultura per un valor total de 700.000 euros.

Sergi i Octavi Centelles, fills del fotògraf, han explicat que accepten l'oferta del Ministeri de Cultura perquè consideren que és la que ofereix un millor projecte expositiu i que garanteix una major difusió.

Tot i haver rebut ofertes millors de grans cases de subhastes internacionals, aquesta ha estat la decisió dels hereus del fotoperiodista, després que la Generalitat no ha pogut igualar l'oferta econòmica pel llegat fotogràfic. Segons el portaveu de la família, Joaquín D. Gasca, l'oferta del govern català "no arribava al mig milió d'euros". A més, era "inconcreta" i poc adequada per a una de les figures del fotoperiodisme més importants del país. Ara, un grup d'experts de Madrid està fent la catalogació i estudi de conservació del fons, que molt probablement acabarà a Salamanca.

Agustí Centelles Ossó va néixer a València en 1909, tot i que va viure a Catalunya des de molt petit. Centelles va morir el 1985, un any després de rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en Fotografia, atorgat pel ministeri de Cultura. El fotògraf està considerat un dels iniciadors del fotoperiodisme a l'Estat i alguns han arribat a anomenar-lo el Robert Capa valencià.
Anar al contingut