El ministeri de Cultura aposta perquè el botticelli dels Cambó es quedi al MNAC
El retrat és l'última obra de Botticelli del món en mans privades

El Ministeri de Cultura aposta perquè el botticelli dels Cambó es quedi al MNAC

El quadre encara està la venda a Londres, però el comprador l'haurà de conservar en territori espanyol

RedaccióActualitzat

L'últim quadre de Botticelli en mans privades al món segueix sent propietat de la família Guardans-Cambó. L'obra s'ha posat a la venda per 30 milions d'euros en una fira internacional d'art de Londres, i la família ha rebut algunes ofertes, que ara està estudiant. Però, de moment, no l'ha venut.

Aquest dilluns, el ministre de Cultura en funcions, José Guirao, ha descartat que el ministeri s'hagi plantejat comprar-lo i que, en cas que vagi a parar a una col·lecció pública, aposta perquè s'exposi al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

"Penso que ell lloc ideal d'aquest quadre de Botticelli seria el MNAC. Per molts motius. El principal és que al MNAC hi ha gran part de la col·lecció Cambó i que així formaria part de la història de la col·lecció."

 

El ministre en funcions, José Guirao, durant la seva visita al CaixaForum de Barcelona (Marta Pérez/EFE)


Sobre quina seria la posició del ministeri si el MNAC o la Generalitat adquirissin l'obra, Guirao ha estat clar: "El MNAC té un patronat i el ministeri hi és, en aquest patronat. Que si volen comprar aquest quadre per al MNAC quina posició tindria el ministeri? Positiva", ha assegurat durant una visita aquest dijous a Barcelona.
 

El MNAC, el destí "ideal", segons el ministeri (Joana Garreta/ACN)​

Una obra protegida

Aquest retrat del segle XV que ha generat tant interès en els últims dies està protegit perquè té la qualificació de bé d'interès cultural des de 1988. Això vol dir que qui la compri l'ha de mantenir –per la llei de patrimoni històric– dins del territori espanyol. Incomplir-ho suposaria un delicte penal i la confiscació de l'obra. I això ha provocat un intens debat entre els experts, sobre la conveniència o no que l'adquireixi un museu a l'estat espanyol.

El quadre havia estat exposat anteriorment al Museu del Prado de Madrid gràcies a una cessió. El museu madrileny va declinar comprar-lo el 2016.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut