El Metropolitan de Nova York esborra el nom dels Sackler per la crisi dels opiacis

Desapareix de les sales del museu el nom de la família propietària de la farmacèutica Purdue, fabricant de l'Oxycontin i mecenes del Met

Actualitzat

La família Sackler, propietària de la farmacèutica Purdue, ja s'associa clarament a la crisi dels opiacis als Estats Units, i el seu nom fa més mal que bé al Museu Metropolitan d'Art de Nova York (Met), que fins ara lluïa el seu nom, en qualitat de mecenes.

El museu i la família han acordat retirar el nom de les set sales del recinte d'exposicions, inclosa la part on hi havia el famós temple egipci de Dendur.

El temple Dendur al Metropolitan
El temple Dendur al Metropolitan (Creative Commons / Jean-Christophe Benoist / CC BY 3.0)

En un comunicat, els Sackler expliquen que sempre han donat suport al Metropolitan i que creuen que "és el millor per al museu i per a la important missió que compleix". Recorden que la primera donació va ser fa gairebé cinquanta anys i diuen que ara "és el moment de passar el relleu a altres persones".

El president del museu, Daniel Weiss, ha agraït el "gest elegant" a "un dels nostres mecenes més generosos".


Altres museus

El museu va tenir menys miraments quan, fa mesos, va anunciar que suspenia la recepció d'objectes "per part de membres de la família Sackler associats amb Purdue, el fabricant de l'Oxycontin", un analgèsic opioide responsable de moltes addiccions.

Altres museus famosos com el Guggenheim de Nova York o la Tate Gallery de Londres també van decidir no acceptar més donacions dels Sackler.

Gràcies a les generoses aportacions que ha fet, el nom d'aquesta família també ha aparegut, entre altres llocs, al Louvre de París, que el va retirar fa dos anys.

Oxycontin

La família del gegant farmacèutic Purdue és una de les més riques dels Estats Units, gràcies als beneficis del medicament Oxycontin, aprovat per les autoritats el 1995 i famós gràcies una agressiva campanya publicitària.

L'Oxycontin, de la farmacèutica Purdue (Reuters)

Se'ls acusa de vendre'l tot i ser conscients de l'alt poder addictiu que té. El 2007, la companyia i tres directius van ser condemnats a pagar una multa de 634,5 milions de dòlars per enganyar el públic sobre el risc del medicament.

Els descendents dels germans Mortimer i Raymond Sackler s'enfronten a milers de demandes pel paper que tindria l'Oxycontin en la ràpida propagació de l'epidèmia d'addicció a potents analgèsics amb base opiàcia.

D'acord amb el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, l'epidèmia d'opiacis és responsable de la mort de prop de 218.000 persones els últims vint anys.

ARXIVAT A:
Estats UnitsArtDrogues
Anar al contingut