El Mercat Medieval de Vic torna al casc antic i recupera la xifra de les 380 parades d'abans de la pandèmia

ACN Vic - Milers de persones tornaran a recórrer els carrers del casc antic de Vic del 8 a l'11 de desembre amb motiu del Mercat Medieval. D'aquesta manera, una de les fires insígnia de la ciutat recuperarà la seva "essència", segons ha destacat aquest dimarts el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. Pel que fa al nombre de paradistes, un dels termòmetres de l'activitat comercial d'aquells dies, es tornarà a situar en xifres prepandèmia, amb un total de 380. La gran novetat d'aquesta edició és 'La Prèvia del Medieval', una proposta adreçada al públic local que persegueix divulgar "el Vic més medieval", ha destacat Roca. En total hi haurà una trentena d'activitats, com un taller de cal·ligrafia medieval, que s'oferiran de l'1 al 4 de desembre.

'La Prèvia del Medieval' oferirà un programa d'activitats gratuïtes pensades per al públic local i comarcal amb l'objectiu de descobrir la història i el patrimoni cultural i medieval de la ciutat. El regidor de Fires, Titi Roca, ha explicat que des del mercat feia temps que rumiaven com apropar-se al públic més local per oferir-los propostes més pensades en ells. De la seva banda, el director del Museu Episcopal de Vic, Oriol Picas, ha explicat que la trentena d'activitats s'han ideat per a quatre tipus de públic diferent: familiar, jove, entès i poc interessat.

Pel que fa al públic familiar, Picas ha destacat la proposta d'una gimcana medieval o els jocs gegants a la plaça Major. Quant a les activitats dedicades a un públic jove, hi haurà, entre d'altres, la Nit d'Homilies, on Godai Garcia i dos humoristes més explicaran els seus monòlegs centrats en l'època medieval, o la 'Deriva Medieval', una ruta per diferents espais medievals de la ciutat on hi succeiran diverses intervencions artístiques.

D'entre les activitats dedicades a un públic interessat en l'època, destaca un taller intensiu de cal·ligrafia medieval impartit per Oriol Miró o una visita guiada al palau dels Montcada. Per últim, també hi ha activitats plantejades per a un públic menys interessat en la temàtica, com per exemple les propostes gastronòmiques dels restaurants de la ciutat a base de receptes medievals.

Oriol Picas ha explicat que les activitats s'han ideat des del propi museu amb la col·laboració de Fires i Mercats i diferents entitats de Vic. Per Picas, es tracta d'una "oportunitat única" per descobrir el Vic medieval i els espais medievals de la ciutat que els propis locals potser desconeixen.

Un espectacle que busca el contacte amb el públic

L'altra gran pota del Mercat Medieval és la cultura. Precisament, un dels moments més àlgids del mercat és la representació teatral de l'episodi històric del segle XV conegut com 'La Trifulga de l'Altarriba'. A càrrec de la companyia de Teatre Essela, el públic podrà fer un recorregut teatral itinerant per quatre espais emblemàtics de Vic: la plaça Gerbert d'Orlhac, la plaça de la Catedral, el Parc Balmes i el parc Jaume Portell.

El director de l'espectacle, Pep Simón, ha explicat que enguany tornen a apostar per fomentar el contacte directe amb el públic. També ha destacat que el muntatge està pensat precisament per crear aquesta relació, ja sigui a partir dels titelles, el mim o l'esgrima, entre d'altres. Per a conèixer la vessant més històrica de l'espectacle, s'ha optat per col·locar una gran auca a cada zona, inspirada en els retaules de l'època. "Val la pena que la gent se la miri bé", ha dit Pep Simón.

Firaires i activitats per a tots els públics

Uns 380 artesans, taverners i firaires seran a Vic del 8 a l'11 de desembre en la nova edició del Mercat Medieval. La majoria venen de Catalunya i de l'Estat, però també n'hi haurà de França i de Portugal, amb l'objectiu d'acostar als visitants tot tipus de productes, ja estiguin relacionats amb l'alimentació, les herbes, l'artesania, amb la decoració, la joieria, la cosmètica natural, la roba o amb els productes gastronòmics, com embotits i conserves.

D'altra banda, durant quatre dies, els carrers de Vic també oferiran activitats paral·leles com tallers de premsa de flors o de sabó. També hi haurà un espai per fer passejos amb burro català o actuacions de titelles i contacontes pels més petits. Com cada any, hi haurà demostracions d'arquers medievals i passacarrers i demostracions dels oficis més destacats de l'època. Enguany l'oferta de menjar i tavernes estarà concentrada en quatre zones diferenciades.

Anar al contingut