Barcelona

El màxim responsable dels Jesuïtes creu que la crisi pot servir per recuperar part de l'humanisme perdut

Adolfo Nicolás va assumir el passat mes de gener el càrrec de superior general de la Companyia de Jesús, fet que el converteix en una de les persones amb més poder i influència a l'Església catòlica. De fet, aquest càrrec és conegut amb l'expressió del Papa negre, a causa d'aquest gran poder i pel seu hàbit de color negre. En una entrevista concedida a Televisió de Catalunya, el responsable dels jesuïtes ha exposat un discurs allunyat de les posicions més conservadores i de l'estricta ortodòxia vaticana. Adolfo Nicolás és un radical partidari de la separació entre Església i Estat i defensa el que ell anomena "laïcisme pacífic".

Actualitzat
Per al responsable dels jesuïtes, l'actual situació econòmica pot contribuir a millorar la societat, ja que considera que "la crisi econòmica ens pot dir a tots què és allò realment important per viure humanament", i posa com a exemples la solidaritat, la compassió o la senzillesa de la vida. I assegura que: "La crisi actual ens pot ajudar a recuperar part de l'humanisme que hem perdut. 

Laïcisme positiu

Adolfo Nicolás creu que tot consorci o religió política debilita tant el fet religiós com el polític i diu: "Jo estic a favor del pluralisme i la laïcitat positiva, és una gran ajuda". Per aquest motiu, afirma que la fórmula més pacífica "perquè el poble visqui en pau i hi hagi possibilitats per a tots hi ha d'haver una separació molt neta i clara entre Església i Estat".

La crisi del cristianisme

Sobre la crisi que pateix el cristianisme, el màxim responsable dels jesuïtes diu que en aquests moments "hi ha un desprestigi institucional de totes les religions organitzades". I afegeix que el problema de la descristianització té causes molt complexes que, en alguns casos, passen per l'allunyament de l'Església respecte de la gent: "estem massa lluny, massa protegits per les nostres institucions, les nostres litúrgies, la nostra manera de pensar...".
Anar al contingut