Concentració a Sapporo a favor del matrimoni homosexual (Reuters/Kyodo)

El matrimoni homosexual no hauria d'estar prohibit al Japó, segons un tribunal

Un tribunal dictamina que el no reconeixement del dret al matrimoni entre persones del mateix sexe viola el principi d'igualtat

RedaccióActualitzat

Pas important per al col·lectiu LGTBI al Japó: un tribunal de Sapporo ha dictaminat que és inconstitucional prohibir el matrimoni gai perquè viola el principi d'igualtat de tots els ciutadans davant la llei.

És un primer pas, diuen, cap a l'aprovació d'una llei, tot i que adverteixen que el camí serà llarg perquè la classe governant conservadora i immobilista continuarà posant-hi tots els obstacles possibles.

De fet, el Japó és l'únic país del G7 on no és legal el matrimoni entre persones del mateix sexe. 

La demanda de Sapporo és la primera a tenir resolució judicial i a establir precedent per al debat sobre la legalització del matrimoni homosexual.

També s'han presentat demandes a Tòquio, Osaka, Nagoya i Fukuoka.

El portaveu del govern japonès, Katsunobu Kato, ha assenyalat en una compareixença davant dels periodistes que encara desconeixen els detalls del contingut de la sentència, però que no consideren que la llei actual vagi contra la Constitució, i ha afirmat que vigilaran "les decisions que prenguin altres tribunals". "Hi ha un debat en el partit sobre la diversitat de la societat i així continuarà", ha dit el portaveu nipó.

Però el govern es resisteix a legalitzar el matrimoni homosexual emparant-se en l'article 24 de la Constitució, que defineix el matrimoni "basat només en el consentiment mutu de tots dos sexes", entenent-se que sols pot ser entre un home i una dona.

La jutja Tomoko Takebe, en canvi, sosté que el rebuig governamental del matrimoni entre persones del mateix sexe constitueix "un tracte discriminatori sense base racional" i és contraria a l'article 14 de la Constitució japonesa, que garanteix la igualtat davant de la llei.
 

El matrimoni homosexual al Japó està reconegut amb limitacions per algunes administracions municipals, que emeten certificats d'aquestes unions, però no són legalment vinculants.

Ara mateix hi ha 74 municipis que han fet aquests certificats als quals s'han acollit unes 1.500 parelles.

ARXIVAT A:
LGTBI
Anar al contingut