El número 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, al cotxe on se l'enduien detingut
El número 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, al cotxe on se l'enduien detingut
L'Hospitalet de Llobregat

El mateix jutge dels escorcolls a les conselleries ha de decidir sobre les detencions

El número dos de Junqueras i quatre detinguts més han demanat el procediment d'"habeas corpus", en considerar que la seva detenció s'ha fet sense totes les garanties

RedaccióActualitzat

Set dels 14 detinguts en la macrooperació contra el referèndum de l'1-O han demanat al jutge que es pronunciï sobre si la seva detenció s'ha fet amb totes les garanties. En cas que no, quedarien en llibertat de forma immediata. És el procediment anomenat "habeas corpus". Així ho ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Un dels que l'ha demanat és el número dos de Junqueras, el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové. També l'hauria demanat el secretari d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó, així com Josuè Sallent i Xavier Puig. El jutjat de Martorell ha desestimat tres d'aquests "habeas corpus" perquè considera que les detencions s'ajusten a la legalitat.

En tres dels quatre "habeas corpus" pendents de resoldre, les parts ja han estat escoltades i només queda pendent la resolució del magistrat i el darrer està en fase de tramitació, ha dit el TSJC en el seu comunicat. L'"habeas corpus" té un termini màxim de 24 hores perquè el resolgui l'autoritat judicial.

El cas és peculiar perquè es dona la circumstància que el jutge que ha de decidir sobre la detenció és el mateix que ha ordenat els escorcolls a diverses conselleries i també a alguns domicilis particulars, com el de Jové. Al segon de Junqueras l'han detingut al carrer, a les Franqueses del Vallès, quan anava al despatx.

 

El procediment s'ha presentat al jutjat de guàrdia, que era el 29. Resulta, però, que el titular d'aquest jutjat està de vacances, i l'encarregat de substituir-lo és el del número 13, la mateixa persona que al matí ha demanat que es fessin els escorcolls. Serà ell qui haurà de donar resposta a la petició que les detencions quedin sense efecte per desmesurades.

Els advocats de sis detinguts han demanat la recusació del jutge, tenint en compte la seva vinculació amb l'operatiu. El titular del jutjat 30 ha escoltat els lletrats i ja hauria resolt sobre la recusació. 

A Jové l'han tornat a traslladar a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, a Barcelona, després de passar per la Ciutat de la Justícia. 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut