Marroc veta els ports espanyols a l'operació pas de l'estret al·legant raons sanitàries
Els marroquins no podran embarcar a Algesires (EuropaPress/Álex Zea)
Rabat

El Marroc veta els ports espanyols a l'operació Pas de l'Estret al·legant raons sanitàries

Només permet el pas des dels ports francesos de Marsella i Seta, i Gènova, a Itàlia

Actualitzat

El Marroc exclou els ports espanyols de l'operació Pas de l'Estret, a través de la qual, cada estiu, milions de marroquins travessen Espanya procedents de diferents països d'Europa per arribar al Marroc. Aquest estiu no podran embarcar als ferris del port d'Algesires, el punt on es registra més flux de viatgers, però tampoc als ports de València, Alacant o Almeria.

En un comunicat, sobre la que anomenen operació Marhaba, el govern del Marroc ha informat, que igual que l'any passat, per qüestions sanitàries, els ciutadans marroquins residents a l'estranger només podran retornar a través dels ports de Marsella i Seta, a França, i del de Gènova, a Itàlia. A més, hauran de presentar una PCR negativa abans d'embarcar i fer-se'n una altra a bord. El que sí que s'obrirà de manera progressiva són els vols entre Espanya i el Marroc a partir del 15 de juny.

Marroc veta els ports espanyols a l'operació pas de l'estret al·legant raons sanitàries
Una imatge d'arxiu de cotxes entrant al ferri per creuar l'estret de Gibraltar (CCMA)

Països restringits

El govern marroquí publicarà dues llistes de països en funció dels indicadors de casos i variants del coronavirus. La llista A inclourà els països amb control de la situació epidemiològica i de la propagació de les variants del virus, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, OMS.

El llistat B és el dels països restringits on no hi ha un control epidèmic, ni de la propagació de variants o no hi ha dades, entre els quals hi ha Algèria, l'Argentina, el Camerun, Cuba, l'Índia, Indonèsia, Letònia, el Níger, el Pakistan, el Sudan, Sud-àfrica, Ucraïna o Veneçuela. Espanya s'inclouria a la llista A.

Les persones que viatgin al Marroc procedents dels països de la llista A, podran entrar al Marroc amb un certificat de vacunació o una PCR negativa feta 48 abans. Els del llistat B necessitaran una autorització excepcional, una PCR negativa feta dos dies abans de l'arribada i fer 10 dies de quarantena al país.

Tensió Espanya-Marroc

La decisió de Rabat coincideix amb la crisi provocada per l'acollida a Espanya del líder del Front Polisario Brahim Ghali, per "raons humanitàries", tractat en un hospital de Logronyo per coronavirus.

Enmig d'aquest conflicte diplomàtic, fa tres setmanes milers de persones entraven a Ceuta procedents del Marroc. La corda es tensava entre Rabat i Madrid, que va cridar a consultes l'ambaixador marroquí a Espanya.

El Marroc assegurava, després, que la presència de Ghali a Espanya "no era l'arrel del problema" i denunciava "segones intencions hostils d'Espanya respecte al Sàhara, una causa sagrada de tot el poble marroquí" que comparava amb el procés català.
Rabat considera que tot plegat revela la "connivència" d'Espanya amb "els adversaris del regne per soscavar la integritat territorial del Marroc", el Front Polisario i Algèria, que li dona suport.

ARXIVAT A:
MarrocMigracionsCoronavirus
Anar al contingut