Marroc veta els ports espanyols a l'operació pas de l'estret al·legant raons sanitàries
Una imatge d'arxiu de cotxes entrant al ferri per creuar l'estret de Gibraltar

El Marroc suspèn per primer cop en 30 anys l'operació de retorn d'emigrats a l'estiu

La crisi del coronavirus no ha permès preparar de l'operació Pas de l'Estret, que facilita a milions de marroquins passar les vacances d'estiu al seu país d'origen

Actualitzat

El Marroc ha decidit suspendre l'operació Pas de l'Estret, que cada any facilita a milions de marroquins emigrats passar les vacances d'estiu al seu país d'origen.

El ministre d'Exteriors Nasser Bourita ho ha anunciat aquest dilluns al Parlament, on ha explicat que la crisi sanitària del coronavirus no ha permès preparar l'operació Marhaba -com se la denomina al Marroc- i obliga a suspendre-la per primera vegada des que va començar, fa més de 30 anys:

"L'operació Marhaba és un concepte per al qual cal preparar-se des del mes d'abril i necessita coordinació amb diversos països. No es tracta d'un simple pas, sinó d'animació amb activitats culturals i de diversió, així que és evident i natural que l'operació tal com la coneixem no es farà."

 

Cua de cotxes en l'operació Pas de l'Estret de l'any passat
Cua de cotxes en l'operació Pas de l'Estret de l'any passat

 

Bourita ha volgut deslligar l'operació Pas de l'Estret de la possibilitat que els marroquins que viuen a l'estranger tornin al país a l'estiu. Aquesta opció no està descartada, però depèn de quatre factors. El primer és que el Marroc reobri les fronteres, que per ara continuen tancades i sense data d'obertura.

Els altres elements són les mesures sanitàries que adoptin els països de trànsit, com Espanya. També la situació sanitària al Marroc i a l'exterior i, per últim, el protocol sanitari que ha posat en marxa el govern marroquí per a tothom que vulgui entrar al país. Aquest protocol, per ara, només s'aplica als marroquins repatriats després de mesos bloquejats a l'estrangers i inclou un confinament d'almenys nou dies i dos tests PCR.

 

 

Simón: "A nosaltres ens beneficia"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha qualificat de "molt prudent" la decisió del govern marroquí i ha dit que és una mesura que beneficia Espanya perquè evita riscos.

Simón ha agraït al govern marroquí que sigui conscient dels riscos que suposa "la concentració a Algesires" de milers de persones esperant els ferris, que podria originar un "problema important" de transmissió del virus:

"Crec que el Marroc ens ha fet un favor amb aquesta mesura."

 

Pedro Simón, durant la roda de premsa d'aquest dilluns per analitzar la situació sanitària
Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest dilluns per analitzar la situació sanitària (EFE / Mariscal)

 

Més de 3 milions de passatgers l'any passat

En l'operació Pas de l'Estret de l'any 2019 es van comptabilitzar més de 3,3 milions de passatgers i 760.000 vehicles, un 3% més que l'any anterior.

L'operació Pas de l'Estret suposa un dels dipositius més importants a nivell mundial en el trànsit de grans fluxos de persones. Cada any, una comissió mixta hispanomarroquina en prepara el desenvolupament, de manera coordinada amb representants de França, Bèlgica, Països Baixos i Itàlia, estats que també hi estan involucrats.

Per al Marroc, l'operació Pas de l'Estret té una dimensió social i familiar, però també econòmica. Els emigrants es consideren turistes i, amb el seu retorn al país, aporten dinamisme al sector turístic i són una important font de diners.

Un vehicle sortint del ferri després d'haver creuat l'estret de Gibraltar
Un vehicle sortint del ferri després d'haver creuat l'estret

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsTurismeCoronavirus
Anar al contingut