Marroc

El Marroc celebra els 35 anys de la Marxa Verda en un moment de confrontació amb el poble saharaui

La commemoració dels 35 anys de la Marxa Verda al Marroc arriba en uns moments de confrontació entre marroquins i saharauis. Amb aquesta marxa, el Marroc va aconseguir el 1975 que Espanya li entregués la colònia del Sàhara Occidental. Precisament el discurs del rei marroquí Mohamed VI amb motiu d'aquest aniversari no van ser de calma, sinó d'advertència als seus enemics, el Front Polisario.

Actualitzat
El 1975 al Marroc s'hi va fer una marxa que va acabar amb l'ocupació i annexió del que aleshores era el Sàhara espanyol. És el que es coneix com la Marxa Verda. El rei marroquí Mohamed VI ha volgut commemorar aquesta data assenyalada amb un discurs que arriba en moments de confrontació entre marroquins i saharauis. Les seves paraules van ser d'advertència cap als seus enemics, els més de 20.000 saharauis que mantenen un campament de protesta des de fa un mes als afores d'Al-Aaiun. Una protesta social i econòmica que s'ha convertit en la protesta saharaui més important dels últim 35 anys.

El monarca va criticar durament Algèria i el Front Polisario advertint-los que no permetrà que les llibertats del Marroc siguin vergonyosament instrumentalitzades per atacar la integritat territorial del país. També va advertir a la comunitat internacional que identifiqui aquells que obstaculitzen les negociacions per trobar una solució al conflicte del Sàhara Occidental. Mohamed VI no va fer referències directes al campament, però va llaçar un missatge clar: la zona controlada pel Front Polisario pertany al Marroc. Des del campament, on hi ha més de 20.000 persones, es denuncien els reiterats atacs del govern i la policia marroquina perquè abandonin la protesta i la lluita per la independència del Sàhara Occidental. Un exemple, segons ells, és que la mateixa televisió marroquina ha arribat a assegurar que el campament s'havia desmuntat amb l'objectiu d'afeblir-los, o que els soldats bloquegen l'accés d'aliments i medicaments i prohibeixen l'entrada a premsa estrangera i observadors internacionals.

Les negociacions entre el campament i el Marroc estan estancades a l'espera dels resultats d'una nova ronda de contactes que dilluns i dimarts han de tenir lloc a Nova York entre el Marroc i el Front Polisario.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut