Ciutadans amb mascareta als carrers de Berlín, aquest dijous (EFE/Filip Singer)

El mapa que mostra l'escalada de la Covid a Europa a les portes de Nadal

La Unió Europea torna a veure com la pandèmia va a l'alça i amenaça els sistemes de salut

Juli Rodés AlmerActualitzat

L'augment de contagis de Covid-19 és generalitzat arreu d'Europa i l'evolució dels colors dels mapes elaborats pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ho mostra de manera molt gràfica.

Durant les sis últimes setmanes, el verd i el taronja predominants a mitjans d'octubre han cedit davant l'avanç imparable del marró i el marró fosc.

És a dir, s'ha passat d'una incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que oscil·lava entre menys de 50 casos i menys de 75, a una que supera els 200 casos o és igual o superior a 500 casos per 100.000 habitants.

Els 27 socis de la Unió Europea tornen a estar immersos, doncs, a les portes del Nadal, en una nova onada pandèmica.

Aquest divendres, Alemanya ha tornat a registrar una xifra rècord de contagis diaris, més de 76.000, mentre que l'exèrcit de l'aire es prepara per transferir pacients des dels hospitals col·lapsats del sud del país.

Als Països Baixos, el primer estat europeu que ha tornat a confinar la població, està previst que el govern anunciï noves mesures per mirar d'aturar l'augment rècord de contagis. El primer ministre en funcions, Mark Rutte, té previst fer una roda de premsa aquesta tarda en què es preveu que anunciarà un avançament de l'hora de tancar la restauració i el comerç.

Des de principis de mes bars, restaurants i botigues ja han de tancar a les 8 del vespre, però això no ha impedit que la setmana passada es declaressin més de 20.000 contagis diaris, que ja amenacen amb col·lapsar el sistema de salut.

Protestes a Bèlgica contra les mesures anti-Covid, aquest diumenge(Reuters/Twitter/@jordynuyts)

El govern de Bèlgica també mira d'evitar contagis disminuint els contactes socials, per a la qual cosa ha avançat l'hora de tancar bars, restaurants i locals d'oci nocturn.

El cap de setmana passat, tant a Bèlgica com als Països Baixos hi va haver protestes contra les noves mesures de contenció de la pandèmia, que en alguns casos van acabar amb enfrontaments entre els manifestants i la policia. 

Portugal, per la seva banda, que té una de les taxes de vacunació contra la Covid-19 més altes, tornarà a demanar un test negatiu als passatgers que arribin als aeroports del país. 

Cas a part són els viatgers procedents del sud d'Àfrica, on s'ha descobert una nova variant del coronavirus. Per precaució, la Unió Europea ha suspès els vols des del sud d'Àfrica.

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió Europea
Anar al contingut