Un elector, dos vots diferents

El mapa del vot dual del 26M: ERC a les municipals, JxCat a les europees

El vot dual a Catalunya dona el lideratge de l'independentisme a ERC als municipis i a JxCat a la Unió Europea

Actualitzat

El vot dual es produeix quan un elector tria partits diferents segons el tipus d'eleccions convocades. Aquest diumenge 26, la coincidència d'eleccions municipals i europees ha disparat aquest fenomen entre molts electors independentistes, que deixa dos mapes molt diferents en una mateixa jornada electoral.

Els resultats del 26M confirmen que els electors donen el lideratge de l'independentisme d'ERC a Catalunya i de Puigdemont a la Unió Europea.

 

Mapa colorit de les eleccions municipals

Esquerra Republicana ha estat la força més votada a les eleccions municipals, en vots i en regidors, i s'ha endut amb una victòria històrica l'alcaldia de Barcelona. A Lleida i Tarragona, les altres capitals catalanes, ERC ha empatat en nombre de regidors amb els socialistes. Només a Girona, JxCat ha guanyat l'alcaldia folgadament i ERC queda com la quarta força més votada.  

El mapa de resultats de les eleccions municipals a Catalunya il·lustra un territori acolorit amb els 947 ajuntaments repartits entre ERC, JxCAT, PSC, CUP, En Comú Podem, PP i partits propis.

 

Junts per Catalunya guanya en el major nombre de municipis, en 371, i en molts ho fa amb majoria absoluta. Esquerra venç en 341 pobles i aconsegueix la majoria absoluta en 253. Els socialistes, que conserven el cinturó metropolità, han guanyat en 96 municipis i la CUP, en 17.  

 

El mapa de les europees a Catalunya és molt més monocolor, amb una victòria indiscutible de la candidatura de Lliures per Europa (JxCat) amb Carles Puigdemont i Toni Comín encapçalant la llista. La victòria d'aquest diumenge és un triomf de Puigdemont al davant d'Oriol Junqueres, que ha concorregut amb Ara Repúbliques. Tots dos han aconseguit escó al Parlament Europeu.  

 

 

A les europees, els socialistes catalans passen a ser la segona força més votada, amb el doble de vots que al 2014 i Cs escala de la sisena a la quarta posició. En cinquena posició queda Catalunya en Comú-Podem i en sisena el PP.

 

Intercanvi de posicions entre JxCat i ERC

Si comparem els resultats de les eleccions municipals i europees, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana s'intercanvien la victòria i el tercer lloc, mentre que el PSC es manté en la segona posició en les dues votacions amb suports pràcticament idèntics. El vot dual es produeix, segons indica la correlació de forces, entre els votants independentistes.

En les municipals, ERC obté el primer lloc amb el 23'48% dels vots, el PSC el segon amb el 21'92 i JxCat el tercer lloc amb el 15'39. A les europees, JxCat puja a primer lloc, amb el 28'5% del total, el PSC torna a tenir el segon lloc amb el 22'1 dels sufragis i ERC baixa al tercer lloc amb el 21'1%.

Les dades han estat facilitades per les subdelegacions del govern espanyol a Catalunya i són provisionals. Les geometries de les seccions censals són de l'Institut d'Estadística de Catalunya i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2018).

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MEleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut