El mapa del tresor a Mart: la NASA busca on trobar aigua en el planeta vermell
Aquesta és la zona on hi ha gel a poca profunditat (NASA/JPL-Caltech)

El mapa del tresor a Mart: la NASA busca on trobar aigua en el planeta vermell

Considera que la presència de gel a poca profunditat és bàsica per decidir on es poden establir les futures missions

Xavier DuranActualitzat

Els primers humans que viatgin a Mart tindran un mapa del tresor. Així s'ha referit la NASA al registre de llocs de la superfície del planeta vermell on serà més fàcil trobar aigua, un element essencial per establir-s'hi.

Els investigadors acaben de publicar un estudi que revela la presència d'aigua líquida a poca profunditat. L'ha dut a terme un equip encapçalat per Sylvain Piqueux, del Jet Propulsion Laboratory de la NASA a Pasadena, i s'ha publicat a la revista "Geophysical Research Letters".

La NASA vol tornar a la Lluna el 2024, però com a pas previ per a un viatge a Mart. I segons explica l'agència, un cop en aquest planeta, disposar d'aigua serà essencial:

"L'aigua glaçada serà una consideració clau en qualsevol lloc potencial on aterrar. Amb poc espai per dur repostatge a la nau, qualsevol missió humana a Mart haurà d'extreure tot el que sigui accessible per tenir aigua potable i per fabricar combustible".

Les dades per a l'estudi s'han obtingut gràcies al Mars Reconnaissance Orbiter i al Mars Odyssey. A la superfície no hi pot haver aigua líquida, perquè la baixa pressió fa que s'evapori de seguida. Per això, es busca gel al subsòl. I sobretot a latituds mitjanes, on hi ha millors condicions per als astronautes, amb més radiació solar i temperatures més suaus.
 

Per descobrir els llocs on n'hi ha, els científics es basen que l'aigua glaçada condueix molt més la calor comparat amb els altres materials de l'escorça. Això provoca canvis de temperatura que es poden detectar. Amb aquest mètode han pogut comprovar que en alguns llocs hi ha gel a tot just 2,5 centímetres de profunditat. Això ha permès afirmar a Sylvain Piqueux que l'aigua serà fàcil d'obtenir:

"No es necessitarà una excavadora per extreure el gel. Es podrà fer servir una pala."

Piqueux ha afegit que seguiran recollint dades per trobar el millor lloc on aterrar. De moment, la millor zona sembla que és una regió anomenada Arcadia Planitia, a l'hemisferi nord. El gel s'hi troba a menys de 30 centímetres de profunditat.

Però probablement n'hi haurà molts altres. Com afirma Leslie Tamppari, científic del programa Mars Reconnaissance Orbiter, "com més gel busquem vora la superfície, més en trobem".

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut