El mapa de l'avortament als Estats Units: pot acabar sent il·legal a la meitat del país

La prohibició d'avortar afectarà 36 milions de dones en edat reproductiva que han perdut un dret que tenien les seves mares i àvies des de fa 50 anys

Virgínia Arqué Nueno/Aiats AgustíActualitzat

Als estats d'Arkansas, Oklahoma o Missouri, al centre dels Estats Units, les dones ja tenen menys drets que a Nova York o Nova Jersey, a la costa Est, o a Califòrnia o Washington, a la costa Oest. Des d'aquest dissabte ja no poden interrompre el seu embaràs, si ho desitgen.

Són tres dels sis estats que han aplicat de forma automàtica restriccions a l'avortament després que el Tribunal Suprem hagi retirat aquest dret constitucional a les dones, en una sentència històrica.

Una clínica avortista a Tulsa, a Oklahoma, on ja s'ha restringit el dret a l'avortament (Reuters)

Catorze estats tenien lleis restrictives preparades per entrar en vigor immediatament, quan el Suprem els donés carta blanca: a 6 --Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma i Dakota del Sud-- ja no es pot avortar si no està en perill la vida de la mare o, en algun cas, si no es donen els supòsits de violació, incest o perill per a la salut de la gestant; a 8 més --Alabama, Wyoming, Utah, Mississipí, Idaho, Dakota del Nord, Tennessee i Texas-- ja no es podrà avortar d'aquí a un màxim d'un mes, quan entraran en vigor les lleis aprovades, segons l'Institut Guttmacher, dedicat a la investigació dels drets reproductius.


L'organització Planned Parenthood, que té la xarxa més gran de clíniques de salut reproductiva del país, estima que una vintena d'estats acabaran prohibint el dret a l'avortament, en qüestió de dies, setmanes o mesos. Són gairebé la meitat dels 50 estats i el districte federal que componen els Estats Units.

Una prohibició que afectarà 36 milions de dones en edat reproductiva, que han perdut un dret que tenien, des de fa 50 anys, elles mateixes i les seves mares i àvies, i que ja no tindran les seves filles.

Els estats que protegeixen el dret a avortar

La sentència del Suprem ha mostrat de forma més clara que mai la divisió del país. Mentre que els legisladors de la meitat més conservadora del país estudien com recuperar lleis antiavortistes i quines restriccions aplicaran al dret a l'avortament, l'altra meitat, la més progressista, reforça la protecció a les dones i els programes de salut reproductiva.

Una vintena d'estats --Alaska, Califòrnia, Carolina del sud, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Montana, Nevada, Nova Jersey, Nova York, Oregon, Vermont, Rhode Island, Washington i el districte de Colúmbia-- han adoptat lleis que reforcen la protecció del dret a l'avortament.

Mentrestant, d'altres estats, com Alabama, activen antigues lleis antiavortistes que fins aquest divendres eren inconstitucionals o normes fetes a mida que només esperaven el vistiplau del Suprem.

Protesta contra la sentència a Nova York, on s'ha reforçat la protecció al dret a l'avortament (Reuters/Caitlin Ochs )

Dos exemples clars d'aquests pols oposats els trobem a Nova York i Texas: la governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha assegurat, en una piulada a Twitter, que seguiran sent "un port segur" per a les dones, i ha recordat que ha destinat 35 milions de dòlars per reforçar els centres de salut reproductiva:

 

En canvi, el governador de Texas, Gregg Abbott, ha felicitat el Suprem per la seva decisió de "tornar als estats el dret de protegir la vida dels innocents infants nonats", s'ha vantat que Texas és un estat provida i ha assegurat que seguirà lluitant per salvar tots els nens de la "devastació de l'avortament".

Protesta a Texas contra la sentència del Suprem que tomba el dret a l'avortament (Reuters)

Front comú a la costa oest

També els governadors de la costa oest s'han unit per protegir els drets de les dones de decidir lliurement sobre la seva maternitat i s'estan preparant per a una possible onada de dones que viatgin als seus estats per interrompre un embaràs.

Els governadors de Califòrnia, Washington i Oregon s'han compromès públicament, en un missatge penjat a YouTube, a defensar l'accés a les dones a l'atenció sanitària reproductiva (inclosa la interrupció de l'embaràs i els anticonceptius) i a "protegir pacients i metges contra els esforços d'altres estats d'exportar les seves prohibicions". 

 

Alguns estats, com Indiana, Nou Mèxic, Pennsilvània, Virgínia o Carolina del Nord, no han definit les seves posicions, i no es preveu cap canvi imminent en les polítiques de salut reproductiva.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut