El paper dels mànagers a "El celobert"

El mànager, el millor amic o el pitjor enemic de l'artista?

Quan un artista ha de triar un representant ha de filar molt prim perquè, de la mateixa manera que un bon mànager et porta a la glòria, un mal mànager et pot buscar la ruïna. En aquest programa us parlarem del mànager, el millor amic de l'artista i de vegades el seu pitjor enemic.

Marc MateuActualitzat

A la nostra selecció hi ha de tot: mànagers llestos, generosos i detallistes i d'altres d'avariciosos i manipuladors.Però tots aquests mànagers tenen una cosa en comú: han deixat una empremta inesborrable en la carrera dels seus representats. 

BRIAN EPSTEIN, EL CINQUÈ BEATLE 

Va ser el prototip de mànager net i polit. Epstein va descobrir quatre peluts en un soterrani de Liverpool i els va transformar en el grup més estimat de la història del Pop. Va morir amb només 32 anys i després ja res no va ser el mateix: Brian Epstein era l'única persona que podia mantenir units quatre Beatles que tenien ganes de fer la seva.

 

EL CORONEL TOM PARKER: ELVIS A LES SEVES ORDRES 

El coronel Tom Parker era un mànager tan poc de fiar que ni era coronel ni es deia Tom Parker. De fet es deia Andreas Cornelis van Kuijk, era holandès i va entrar als Estats Units d'estranquis. Però l'home a l'ombra d'Elvis Presley també va ser un pioner: va ser el primer de demanar el pagament per avançat d'un concert i també el primer en aprofitar el carisma de l'artista per vendre samarretes, gorres i tota mena de merxandatge.

 

KELLEY LYNCH: L'ESCURABUTXAQUES DE LEONARD COHEN 

Mentre als anys 90 el cantautor canadenc Leonard Cohen deixava els escenaris i meditava en un monestir budista, la seva mànager Kelley Lynch va apropiar-se dels 5 milions de dòlars que Cohen havia estalviat per poder-se retirar de la música.  Per poder recuperar-se econòmicament, el bo d'en Leonard va haver de tornar als escenaris, on ens va regalar moments tan memorables com aquest "So Long Marianne" gravat a Dublin el 2014. 

 

CHRISTIAN CARINO: MOLT MÉS QUE UN MÀNAGER 

De fet, Lady Gaga ha anunciat que el seu representant es convertirà aviat en el seu marit. Ai, tantes hores de gira, promoció, camerinos... Al costat de Christian Carino, Lady Gaga està donant un gir interessant a la seva carrera, combinant una música més adulta i la seva incipient carrera com a actriu. Aquí la teniu en el seu primer gran paper al costat de Bradley Cooper al remake de "Ha nascut una estrella". 

Al programa encara hi ha més mànagers que han influït decisivament en la carrera d'artistes com Dylan, Springsteen, els Stones... i parlem amb el català que probablement coneix més artistes i mànagers de renom internacional: el promotor de concerts Gay Mercader.  

 

GAY MERCADER: L'HOME QUE ENS VA DUR ALS STONES

... I a Dylan, Springsteen, Peter Gabriel, U2 i tants d'altres. En Gay Mercader és l'home que va aconseguir incloure l'estat espanyol al circuit internacional de concerts. Promotor des de principi dels 70, ha resumit la seva vida professional al llibre "Tour Posters 1971-2017". En Lluís Gavaldà ha parlat una bona estona amb el promotor, que també ha sigut mànager d'artistes com Tequila o Loquillo.  Aquí teniu la versió íntegra de l'entrevista, 40 sucosos minuts d'anècdotes d'una vida dedicada al Rock'n'Roll. 

 

Anar al contingut