Barcelona

El Macba recopila 170 hores de televisió d'artistes com Warhol, Berger o Beckett dedicades a explicar l'art modern

La televisió i l'art no tenen per què estar renyits, com posa de manifest des d'aquest divendres el Museu d'Art Contemporani de Barcelona. El Macba ha reunit obres de 150 artistes, com Andy Warhol, John Berger, Samuel Beckett o Lévi-Strauss, pensades per a la petita pantalla. El cineasta català Albert Serra hi exposa una minisèrie, "Els noms de Crist", que pren com a punt de partida una obra de Fray Luis de León, amb una narrativa ben llunyana de les grans sèries televisives de moda. La mostra es podrà veure fins al 25 d'abril.

Actualitzat
La televisió ha servit i serveix ara més que mai per construir identitats, per crear i catapultar personatges a la fama. Com feia Andy Warhol, concedint quinze minuts de glòria a qualsevol persona. Una premonició dels temps actuals, en què ja és pràcticament impossible trobar programes com els que s'han recuperat per a l'exposició "Esteu a punt per a la televisió?", dedicats a la divulgació de l'art contemporani.

Convertit en un gran plató televisiu, el Macba convida a agafar seient i preparar-se per fer arqueologia de la televisió amb 170 hores de tele per a audiències pacients que es poden seguir des del museu o des de la televisió experimental que ha posat en marxa el museu a través del seu web.

Es tracta de 145 "experiments televisius" de 150 artistes i pensadors creats entre els anys 50 i avui en dia. L'exposició no està ordenada cronològicament, sinó que es divideix en deu àmbits que abracen temàtiques com ara l'obsessió per l'audiència, l'humor, la política i fins i tot la utilitat que tenen per a l'espectador les fallades tècniques en directe.

Andy Warhol, John Berger, Richard Serra, Guy Debord, Bill Viola, Lévi-Strauss, Martha Rosler, Joan Jonas, Joseph Beuys, Robert Hughes, Lucio Fontana i Samuel Beckett són només alguns dels noms presents a la mostra, que es completa, fora del museu, amb una peça inèdita d'un dels pares de la "nouvelle vague", Jean-Luc Godard, un programa titulat "Canviar la imatge" que va fer per encàrrec per a la televisió de Moçambic i que mai va veure la llum.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut