Naturo somriu a càmera en la selfie que és objecte de polèmica (David Slater, Viquipèdia)
Naturo somriu a càmera en la selfie que és objecte de polèmica (David Slater, Viquipèdia)
San Francisco

El macaco de la selfie no pot reclamar-ne els drets d'autor

La justícia dels EUA dona la raó al fotògraf propietari de la càmera

RedaccióActualitzat

Nou capítol en la llarga batalla legal pels drets d'autor de la "selfie" del mico, l'autofoto animal més famosa. La justícia nord-americana ha sentenciat que el macaco que es va fer la selfie no té dret a reclamar-ne l'autoria.

Els jutges han argumentat que la llei de propietat intel·lectual no preveu que explícitament que els animals puguin reclamar aquest dret:


El cas es remunta al 2011. L'animal es va fer la selfie després que el fotògraf de natura David Slater, que era de viatge a la reserva de Tangkoko, a Indonèsia, va deixar una càmera a punt. Naruto, que és com es diu aquest macaco femella, va fer centenars de fotos, la majoria inservibles.

Una de les imatges, però, es va fer viral i, quan va arribar a la Wikipedia, el fotògraf en va demanar els drets. La Wikipedia va considerar que l'autor de la foto era el mico.

 

Primer, la justícia dels Estats Units va considerar que la foto no tenia drets d'autor. L'associació animalista PETA, però, va demandar el fotògraf perquè va considerar que el macaco Naruto tenia dret a una compensació per infracció de la propietat intel·lectual.

El tribunal federal de San Francisco va donar la raó al fotògraf. Aleshores, ell i PETA van arribar a un acord pel qual Slate donaria el 25% dels beneficis de les imatges a la defensa de l'hàbitat dels macacos negres crestats d'Indonèsia.

Ara, el Tribunal d'Apel·lació torna a donar la raó a Slater i ha considerat que no hi ha cap prova que justifiqui que PETA pugui actuar en nom del macaco. També diu que, com que és un animal, Naruto no té posició legal per reclamar la violació de drets de propietat intel·lectual.

PETA ha reaccionat dient que el macaco és discriminat "simplement perquè és un animal no humà".

ARXIVAT A:
Viral
Anar al contingut