La sala on hi ha "La Gioconda" s'ha organitzat per poder veure el quadre de Da Vinci mantenint la distància
La sala on hi ha "La Gioconda" s'ha organitzat per poder veure el quadre de Da Vinci mantenint la distància

El Louvre es prepara per reobrir amb fletxes a terra i l'aforament reduït

El museu més visitat del món calcula que perdrà un 80% dels visitants per la caiguda del turisme asiàtic i nord-americà

Actualitzat

El Louvre de París, el museu amb més visitants del món, es prepara per tornar a obrir les portes el 6 de juliol. Ho farà amb un aforament reduït i amb recorreguts marcats per impedir el creuament de gent. Sobretot a les sales més emblemàtiques, com la de "La Gioconda", on s'ha organitzat la cua per poder gaudir del quadre de Leonardo da Vinci mantenint la distància.

El museu calcula que, aquest any, perdrà un 80% dels visitants per la caiguda del turisme asiàtic i nord-americà. Davant d'aquesta previsió i pels requisits sanitaris en vigor, el museu només reobrirà el 70% dels seus espais i ho farà al 30% de la seva capacitat, a l'espera de com evolucioni la situació.

 

 

El cert és que els efectes de la crisi sanitària empenyen el museu a reorientar el focus. El 75% dels visitants del Louvre són estrangers, amb els nord-americans i els xinesos al capdavant, i la caiguda del turisme tindrà un efecte directe a les sales del museu, per on a l'estiu hi passen un milió de persones cada mes.

És per això que, en la presentació del dispositiu per garantir els requisits sanitaris, el president del museu, Jean-Luc Martinez, ha animat el públic local i europeu a aprofitar aquesta situació inèdita per viure un Louvre sense aglomeracions:

"És el moment de venir a veure el Louvre amb menys visitants."

 

Un treballador del Louvre poleix el terra del museu abans de la reobertura
Un treballador del Louvre poleix el terra del museu abans de la reobertura (Reuters / Charles Platiau)

 

Mascareta obligatòria i fletxes marcades a terra

El Louvre va tancar el 13 de març, quatre dies abans que França decretés el confinament. Tres mesos i mig després, es prepara per reobrir amb mesures de seguretat, com l'ús obligatori de mascareta a partir dels 11 anys i també la reserva amb un horari d'entrada definit.

Però l'interior del museu també ha canviat, amb fletxes marcant el recorregut a terra o cintes per marcar les cues. En dies de molta afluència de públic o en les sales que acullen més visitants, no es podrà fer marxa enrere per evitar que les persones s'entrecreuïn.

 

El Louvre ha estat preparant l'interior del museu per evitar aglomeracions a les sales
El Louvre ha estat preparant l'interior del museu per evitar aglomeracions a les sales (EFE / Marta Garde)

 

Però el confinament també ha servit al Louvre per repensar la seva oferta. Amb l'horitzó del 2024, any dels Jocs Olímpics de París, quan la capital francesa multiplicarà l'atractiu turístic, l'èxit de la pàgina web farà que es redissenyi l'any vinent i tingui un enfocament més didàctic:

"Amb l'èxit de la web durant el confinament hem vist que la gent vol que li expliquin històries. Aquesta crisi sanitària és un accelerador de tot allò que hem imaginat."

També per fer més accessibles les col·leccions al visitant, entre el 8 de juliol i el 20 de setembre, hi haurà experts que respondran gratuïtament i sense reserva prèvia a les preguntes del públic en vuit dels espais més característics del museu.

 

Periodistes al davant de l'escultura Victòria de Samotràcia, al Louvre
Periodistes al davant de l'escultura Victòria de Samotràcia, al Louvre (Reuters / Charles Platiau)

 

Esperança en el futur

Al Louvre, l'aturada pel coronavirus li va arribar després de l'èxit de l'exposició sobre Leonardo da Vinci. De cara a la tardor, l'agenda inclou una mostra sobre les escultures del Renaixement italià, de Donatello a Miquel Àngel, i una altra del pintor i gravador alemany Albrecht Altdorfer, també renaixentista.

Martinez ha xifrat les pèrdues des del tancament en uns 40 milions d'euros i ha afegit que "probablement" continuaran creixent els propers mesos. Conscient que el museu trigarà com a mínim dos anys a recuperar l'antiga normalitat, el president afronta els propers mesos amb confiança:

"El palau té més de vuit segles i el museu va obrir en fa dos. Aquesta crisi, per descomptat, és un moment particular, però el Louvre continuarà dret."

 

Fotògrafs amb mascareta davant del quadre La Gioconda, de Leonardo da Vinci
Fotògrafs amb mascareta davant del quadre La Gioconda, de Leonardo da Vinci (Reuters / Charles Platiau)
ARXIVAT A:
MuseusCoronavirus França
Anar al contingut