217 persones van optar pel llegat social l'any passat
217 persones van optar pel llegat social l'any passat (Pexels / Andrea Piacquadio)

El llegat solidari, una fórmula en alça per ajudar les ONG després de la mort

Més de dues-centes persones van incloure una o més entitats socials al seu testament l'any passat, amb un valor total de 86 milions d'euros

L'any passat 217 persones van deixar, en morir, tot o part del seu patrimoni a entitats socials per un valor total de 86 milions d'euros.

Els anomenats "llegats solidaris" han augmentat en els últims quatre anys el 5%, i encara ha crescut més l'import dels llegats, que s'ha doblat en el mateix període. Es poden deixar diners, accions, fons d'inversió, assegurances de vida o béns materials com un pis, un cotxe o joies.

Els notaris es troben cada cop més amb persones que s'interessen o pregunten per aquesta fórmula. Sovint són persones sense família propera, amb sensibilitat social, que troben aquesta manera de contribuir en projectes o causes que han conegut de prop.

Cal recordar que, encara que s'inclogui una fundació en el testament, als hereus forçosos sempre els correspon el que es coneix com la legítima.

Les fundacions no han de pagar l'impost de successions i, per tant, poden destinar tot el que els deixin a millorar la vida de les persones, com es pot veure en aquest vídeo:

Des del Col·legi Notarial de Catalunya col·laboren amb les entitats socials per donar a conèixer els llegats solidaris i ofereixen assessorament a les persones que en el moment de fer les últimes voluntats tenen clar que volen fer una aportació d'aquesta mena.

"És interessant que es faci saber a l'entitat corresponent que has fet un llegat solidari al seu favor, perquè en tinguin coneixement quan moris, per poder fer la reclamació pertinent, perquè a vegades passa temps fins que se n'assabenten", explica Albert Domingo, membre de la junta del Col·legi Notarial.

Anar al contingut