Llac Urmia, Iran. Foto: NASA.
Llac Urmia, Iran. Foto: NASA.

El llac Urmia, en perill d'extinció, rep ajuda de l'ONU

Actualitzat

Japó injectarà un milió de dòlars en un projecte de l'ONU per conservar el llac Urmia a l'Iran, que ja ha perdut el 80% de l'aigua.

El projecte, elaborat per un equip internacional d'experts, permetrà recuperar el llac en menys de deu anys.

El llac Urmia, el llac més gran de l'Orient Mitjà i el tercer més gran d'aigua salada del món, s'ha reduït més del 80%, un 1.000 km², en l'última dècada. Les causes de la seva gran reducció responen a la suma de factors com ara el canvi climàtic, amb una sequera perllongada, l'ampliació del reg per a les granges del voltant i la construcció d'embassaments aigües amunt del llac.

L'evaporació de l'aigua ha provocat un augment de la salinitat, la qual cosa ha reduït la quantitat de peixos, de manera que el llac gairebé ha deixat de ser un hàbitat per a les aus migratòries.

"S'espera que el projecte augmenti la quantitat d'aigua del llac i permeti que tota la regió del seu entorn gaudeixi d'una vida millor", va afirmar Arika Chiba, ambaixadora del Japó a Teheran.

Llac Urmia, Iran. Foto: NASA.

 

Si comparem les imatges de la NASA del 1985 i l'actual, de fa uns dies, veurem la reducció de massa d'aigua del llac. Les tonalitats blau turquesa del 2014 corresponen a les crostes de sal que s'estenen per les zones lliures o amb molt poca profunditat.

 

Anar al contingut