El llac Lough Neagh, a Irlanda del Nord, en una imatge d'arxiu (Wikipedia / Kenneth Allen)

El llac més gran de les Illes Britàniques, en estat crític per la proliferació d'algues

La contaminació amb nutrients agrícoles ha fet créixer les algues i els bacteris al Lough Neagh, que estan matant la pesca i també enverinant l'aigua

RedaccióActualitzat

El llac Lough Neagh, situat a Irlanda del Nord, a pocs quilòmetres de Belfast, és el més gran de les Illes Britàniques i està en situació crítica per la proliferació d'algues i cianobacteris tòxics.

Això està posant en risc la pesca tradicional que s'hi fa i també el subministrament d'aigua potable: el 40% de la que abasteix Irlanda del Nord surt d'aquest llac.

L'origen del problema és la contaminació de l'aigua amb nutrients basats en nitrogen i fòsfor, que han fet que algues i bacteris es multipliquin fins a acumular-se a les vores:


Escenifiquen el funeral del Lough Neagh

Aquest diumenge, activistes mediambientals han escenificat el funeral del llac per cridar l'atenció i reclamar solucions a una situació cada vegada més preocupant:

"Un funeral pel Lough Neagh, la crisi climàtica i de biodiversitat és aquí després d'anys d'inacció, negligència i destrucció ambiental feta pels partits governants."

El Lough Neagh té una superfície de gairebé 400 quilòmetres quadrats, i des de fa dècades era el lloc d'Europa on es pescaven més anguiles salvatges.

Ara bona part de la pesca que s'hi feia era cosa del passat, com lamenta Gary McErlain, hereu d'una nissaga de pescadors que durant generacions han feinejat al llac:

"És devastador; la pesca ha estat el nostre mitjà de vida aquí, i ara el llac plora perquè l'ajudem. Hi hem de fer alguna cosa: ho hem espatllat i ara hem d'intentar arreglar-ho."

Nutrients, musclos zebra i canvi climàtic

La invasió d'algues i bacteris està causada per diversos factors: el principal són els nutrients que arriben al llac provinents dels fertilitzants agrícoles que es fan servir a la zona.

Però hi ha ajudat molt l'abundància de musclos zebra, una espècie invasora que filtra l'aigua, la fa més transparent i permet que els rajos del sol arribin al fons del llac.

La combinació de la llum i els nutrients, i tot plegat afavorit per les temperatures més altes degudes a l'escalfament planetari, és el caldo de cultiu perfecte per al creixement d'algues i bacteris.

"La mala gestió i la incompetència extremes"

Els activistes que s'han manifestat aquest diumenge afegeixen a les causes "la mala gestió i incompetència extremes dels governs":

 

 

ARXIVAT A:
ContaminacióCrisi climàticaRegne Unit
Anar al contingut