Del tuit esborrat a voler explicacions d'Interior: reaccions a les detencions a Catalunya

L'operació de la Guàrdia Civil a Catalunya, amb nou detinguts vinculats als CDR, ha generat reaccions diverses

RedaccióActualitzat

El líder del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, s'ha referit aquest matí als 9 detinguts aquest dilluns vinculats als CDR en una operació amb 500 agents de la Guàrdia Civil. N'ha parlat en un tuit que, tot seguit, ha esborrat.

Fernández assegurava en aquest tuit que els detinguts "tenien preparades bombes", i que ell ja havia advertit de la "batasunització" del "moviment separatista", tot i que, afegia, "em van dir de tot".

 

El tuit d'Alejandro Fernández que després ha estat esborrat

 

Pablo Casado remarca el paper de la Guàrdia Civil a Catalunya (EFE)

Des del Partit Popular també s'ha pronunciat Pablo Casado en el seu compte de Twitter. El president del partit ha volgut destacar la feina de la Guàrdia Civil, "el reconeixement" concretament, del cos per aquesta operació a Catalunya

 

Albert Rivera agraeix el treball de la Guàrdia Civil (Reuters)
 

A Ciutadans, Albert Rivera es pregunta en un tuit si "Quim Torra ordenaria als Mossos investigar els seus amics i familiars dels comandos separatistes":

 

Inés Arrimadas carrega també contra Quim Torra i, de passda, contra Pedro Sánchez, dient que "els radicals obeeixen" el que els diu el president de la Generalitat:

Roldán: "Ara ja sabem a què es referia el senyor Torra"


La mateixa idea, però portada més enllà l'ha feta servir l'actual líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán: donant per fet que existeixen "explosius", ha preguntat en roda de premsa a Madrid si el que deia Torra que havien de pressionar els "comandos separatistes" era "el detonador":

""Vull recordar les paraules del senyor Torra, del president de la Generalitat, adreçant-se a aquests comandos radicals separatistes i dient-los ‘pressioneu, pressioneu'. Ara ja sabem a què es referia el senyor Torra amb això de pressionar: què era? ‘pressionar el detonador? Era això el que volia dir el senyor Torra quan deia ‘pressioneu'? Premeu el detonador d'aquests explosius?"

"Em sembla una tremenda irresponsabilitat. Insisteixo que ha hagut de ser la Guàrdia Civil qui fes aquestes detencions i qui fes aquesta feina a Catalunya. Perquè es clar, algú s'imagina el senyor Torra trucant als Mossos d'Esquadra a investigar aquests comandos separatistes? Algú s'ho imagina?"" 

Roldán ha afegit que Torra "es vanta" que familiars i amics seus "formen part d'aquests comandos separatistes", que ha assegurat que "tenien goma-2 i explosius que pensaven fer servir ja amb objectius localitzats".

 

Laura Borràs demana la compareixença del ministre de l'Interior

Laura Borràs: "Primer detenen, després investiguen? Volem explicacions!"  (ACN)

Després de les detencions d'aquest dilluns, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha reclamat la compareixença del ministre Grande-Marlaska perquè expliqui el gran dispositiu policial d'aquest dilluns:

 

"Qui serà el següent?", es pregunta Rufián (EFE)
 

El portaveu republicà a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha dit que "el 'A por ellos' era un 'A por todos'".

 

També des d'ERC, Marta Rovira censura determinats mitjans periodístics espanyols quan ja culpen directament els detinguts.

 

Marta Rovira es queixa de l'actitud de certs sectors mediàtics "sentenciant" els detinguts (ACN)

El vicepresident primer d'Òmnium, Marcel Mauri, diu que l'Audiència Nacional ordena les detencions i "després busca proves".

 

El diputat de Comuns al Congrés, Jaume Asens, ha criticat que s'equipari CDR a terrorisme.

 

L'associació Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, ha expressat la seva preocupació per una operació policial d'aquestes característiques. Diu que "l'ús del condicional en futur en dret penal és molt perillós".

 

En una línia semblant, RedJurídica Abogad@s espera que la Guàrdia Civil tingui proves suficients per haver fet aquest ampli dispositu contra els CDR.

 

Des de l'Assemblea Nacional Catalana es qualifica l'operació de la Guàrdia Civil d'"arbitrària", amb l'objectiu d'"intimidar i criminalitzar el moviment independentista a les portes de la sentència."

 

Jon Iñarritu, d'EH Bildu, afirma que, després dels "milers" de detencions" que hi va haver al País Basc, "ara toca" fer-ho a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Operació JudesGuàrdia CivilCDRProcés catalàPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut