Lutz Bachmann ha publicat aquesta imatge al seu perfil de Facebook amb el comentari "Ha tornat". (Foto: "Bild")
Lutz Bachmann ha publicat aquesta imatge al seu perfil de Facebook amb el comentari "Ha tornat". (Foto: "Bild")
Dresden

El líder de Pegida dimiteix després que mitjans alemanys publiquin una foto seva disfressat de Hitler

La fiscalia ha obert una investigació per si Lutz Bachmann ha incorregut en un delicte "d'incitació a l'odi"

Actualitzat

La trajectòria de Pegida ha començat un nou capítol. El diari sensacionalista alemany "Bild" publica a la seva versió "online" una fotografia feta al setembre de Lutz Bachmann disfressat com si fos Adolf Hitler. El fundador de Pegida l'havia penjada al seu perfil de Facebook.

La gravetat de la imatge ha portat la fiscalia alemanya a obrir una investigació preliminar per aclarir si Bachmann ha comès un delicte "d'incitació a l'odi" amb la imatge de Hitler i amb algunes de les seves declaracions. Bachmann ha dit, per exemple, que les persones que demanen asil són "bestiar", "pocavergonyes" i "xusma".

Al mateix rotatiu, Luzt Bachmann s'ha excusat explicant que es tracta d'un "acudit" a propòsit de l'aparició fa uns anys del llibre "Ha tornat", novel·la de Timur Vermes que juga amb la posibilitat d'un retorn de Hitler. Les explicacions de Bachmann no han estat suficients per frenar la polèmica i poques hores després ha presentat la dimissió. "Em disculpo sincerament", ha dit Bachmann en un comunicat publicat a Facebook, on afirma que en cap cas volia perjudicar els interessos del moviment.

El vicecanceller d'Alemanya, Sigmar Gabriel, de l'SPD, ha afirmat que "algú que es posa una disfressa de Hitler és un idiota o un nazi". "La gent hauria de pensar-se si seguir un flautista de Hamelin com aquest", ha assegurat en declaracions al diari "Bild".

Els euroescèptics d'Alternativa per Alemanya (AfD), única formació política alemanya que havia mantingut contactes amb Pegida, ha instat la seva cúpula a distanciar-se de la fotografia.

Des dels seus inicis, Patriotes Europeus contra la Islamització d'Occident (Pegida) ha remarcat que és un moviment format per ciutadans i no de membres d'ultradreta. Només els mou, diuen, la preocupació per la islamització del país com a conseqüència de la immigració musulmana.

Les manifestacions organitzades per Pegida a Dresden, a l'est d'Alemanya, fa setmanes que preocupen el govern. Després dels atemptats a França, les marxes convocades per aquest moviment van treure al carrer més seguidors que mai. Dilluns passat s'havia de fer una nova mobilització, però es van cancel·lar per amenaces de mort de grups jihadistes contra els seus dirigents.

Angela Merkel es va mostrat ferma i contundent: "L'islam forma part d'Alemanya". La cancellera va descriure d'intolerable qualsevol tipus d'islamofòbia. Al mateix temps, i davant les amenaces contra els dirigents de Pegida, la cancellera es va comprometre a defensar el dret a la manifestació de qualsevol, encara que el motiu de la marxa no fos considerat lícit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut