La compositora ha musicat les memòries que va deixar la francesa Alexina B. (Gran Teatre del Liceu)

El Liceu ovaciona Raquel García-Tomás, la primera compositora catalana que hi estrena

"Alexina B." posa música a la història real d'una persona intersexe de finals del segle XIX amb una posada en escena estremidora

RedaccióActualitzat

La compositora barcelonina Raquel García-Tomás s'ha convertit aquest dissabte en la segona dona en els 176 anys d'història del Liceu, la primera catalana, a estrenar una òpera al Gran Teatre.

Es tracta d'una fita històrica que ha aconseguit amb "Alexina B.", basada en un personatge de finals del segle XIX, però que planteja qüestions plenament vigents. I el resultat ha estat excel·lent a parer del públic, que ha ovacionat dempeus la creació.

García-Tomás posa música a la història real d'una persona intersexe que va viure i patir la seva singularitat en la França d'aquella època, fins al punt d'acabar-se traient la vida.

Alexina B. va amagar la seva intersexualitat davant el rebuig de la societat. Va deixar, però, unes memòries que ara Raquel García-Tomás ha musicat explotant un llenguatge extraoperístic i també amb tot el seu potencial artístic multidisciplinari, incorporant responsoris per plasmar la religiositat que es vivia en els internats.

L'òpera, amb escenografia de Marta Pazos, compta amb una posada en escena estremidora, jugant amb els colors verd i blau dels hospitals, i amb un primer acte en què s'ensenyen totes les cartes: l'amor d'Alexina i de Sara, la religiositat dels orfenats i la fredor dels metges, dels científics, davant la mort.

La compositora remarcava a TV3 l'anomalia que suposa que tot just sigui la segona dona en estrenar al Gran Teatre:

"Si en 176 anys només ih ha hagut una dona abans de mi potser no s'estaven fent les coses bé. Espero que el fet que jo estreni creï un referent de cara a que els programadors, els teatres, tinguin en l'imabginari que també hi ha dones compositores."

García Tomás recorda, a més, com hi ha hagut dones més grans que ella que no han tingut les mateixes oportunitats.

Fa uns dies, un equip de TV3 va assistir als últims assajos i va endinsar-se en la carrera de la compositora i l'òpera que acaba d'estrenar:

 

ARXIVAT A:
ÒperaCulturaArt
Anar al contingut