Madrid

El laude de Pimentel fixa un sou més baix i una jornada més reduïda per als controladors

L'exminitre de Treball Manuel Pimentel, designat l'àrbitre en el conflicte laboral que enfronta els controladors aeris espanyols amb AENA, ha dictat un laude que preveu un sou mitjà anual de 200.000 euros, menys del que cobraven fins ara. A més, preveu una jornada de 1.670 hores els anys 2011 i 2012, i una reducció fins a les 1.595 el 2013. Pimentel, a més, amplia en 40 el nombre d'hores extraordinàries per formació el 2011, en 25 el 2012 i en 20 el 2013.

Actualitzat
Manuel Pimentel, que ha presentat les conclusions dels seu arbitratge en una roda de premsa, les ha qualificat d'"èxit del diàleg social". També ha explicat que, amb la nova jornada, l'empresa té ara "un matalàs" per anar reduint l'absentisme i anar ajustant la jornada, que respectarà els percentatges establers de descans del 25% en el torn de dia i dels 33% en el de nit. Així, ha afegit, s'ajusta el binomi jornada-salari de manera que com més hores es fan més salari es cobra, i a l'inrevés.

Pimentel ha asegurat que aquest "sistema gradual" aportarà "seguretat i també garanties" a totes dues parts i a més es "garanteix el dret de irculació de les persones. Camilo Cela, el president d'USCA  -el sindicat dels controladors- ha agraït a Pimentel que hagi reconegut que els espanyols són els controladors que més treballen d'Europa i ha afegit que espera que a partir d'ara "arribi la pau social i es recuperi la normalitat". AENA, per la seva banda, ha destacat la feina "minuciosa i honesta" de Pimentel.

El laude, al qual s'ha hagut d'arribar després d'un llarg conflicte que va portar els controladors a una vaga salvatge que va desembocar en el tancament de l'espai aeri espanyol pel pont de la Puríssima, entrarà en vigor quan surti publicat al "Butlletí Oficial de l'Estat".

Blanco parla d'"estabilitat"

El ministre de Foment, José Blanco, ha assegurat que el laude presentat per Pimentel donarà "estabilitat" als serveis de navegació aèria. Blanco ha parlat de "satisfacció" per aquest reglament d'obligat compliment que "tanca un llarg procés". Pel ministre, no hi ha guanyadors ni perdedors si guanya "l'economia espanyola".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut