Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans
Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans
Barcelona

El "laboratori d'idees" del PSC es trasllada a la seu del carrer Nicaragua

La caiguda de subvencions i el descens electoral, les claus per prendre la decisió

RedaccióActualitzat
La Fundació Rafael Campalans, pròxima al PSC i presidida pel diputat al Parlament Miquel Iceta, s'ha traslladat aquest 2013 a la seu dels socialistes catalans i ha retallat en personal per reduir els costos i afrontar la caiguda d'aportacions econòmiques que ha viscut els últims temps.

Ubicada anteriorment al carrer Trafalgar de Barcelona, on ocupava un pis i conservava un extens arxiu, treballarà a partir d'ara al carrer Nicaragua de Barcelona, la seu històrica del partit que dirigeix Pere Navarro.

El mateix Iceta ha explicat que la fundació ha pres aquesta decisió per la "retallada de les administracions públiques [als partits pel que fa a subvencions] i pel descens de suports electorals" al PSC, que afecta directament el finançament públic que rep la formació.

La retallada de la plantilla de la Rafael Campalans s'ha concretat en quatre persones menys. Iceta assegura que l'objectiu de la fundació és ajustar-se com més aviat millor a la nova realitat i "mantenir l'activitat amb menys infraestructures i recursos".

Iceta ha explicat que no perillen les jornades de debat, estudi i reflexió que organitza l'entitat, ja que tenen el suport econòmic de la Fundació Europea d'Estudis Progressistes, impulsada pels principals partits socialistes europeus.

El també secretari primer de la Mesa del Parlament, que molt probablement entrarà a les llistes socialistes en les pròximes eleccions europees, ha avançat que les primeres jornades i estudis del 2013 se centraran a buscar "alternatives a l'austeritat" que s'està imposant des de la UE.

El "laboratori d'idees" del PSC

Sota el mandat i l'aprovació d'Iceta, el "laboratori d'idees" del PSC —que treballa per a la "difusió del pensament socialista democràtic"— ha organitzat jornades que fins i tot han incomodat dirigents del partit, com la que es va fer a finals de juny del 2012 amb el títol "Autogovern, federalisme i dret a decidir. Els casos d'Escòcia i del Quebec" i en la qual es va parlar obertament de la independència.

Aquestes jornades, prèvies a la manifestació independentista de l'11 de Setembre, van servir finalment per fer aportacions a l'estratègia dels socialistes catalans, que fins a l'octubre no es van definir amb precisió en relació amb la consulta sobiranista.

En les intervencions van exposar les seves tesis des de polítics obertament independentistes, com l'exsecretari general d'ERC Joan  Ridao, fins a clarament contraris a la secessió, com l'exministre Francisco Caamaño, passant per acadèmics com Ferran Requejo i Patrick Taillon.

Tres mesos després d'aquestes jornades, en una conferència el 16 d'octubre amb el títol "La solució federal", el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va concretar la seva estratègia envers el dret a decidir, que continua sense tenir l'aval del PSOE, i que passa per defensar la celebració d'una consulta sobiranista sempre que sigui a "l'estil escocès", és a dir, "legal i pactada" amb l'Estat.

Anar al contingut