Va ser una jornada electoral sense incidents (Reuters)
Va ser una jornada electoral sense incidents (Reuters)
Irbil

Participació del 78% al referèndum sobre la independència del Kurdistan iraquià

La victòria del "sí" sembla clara, però el govern de Bagdad ja ha dit que no en reconeixerà el resultat

RedaccióActualitzat

El resultat oficial del referèndum sobre la independència del Kurdistan iraquià encara pot trigar un dia a fer-públic, però tot apunta a una victòria molt àmplia del "sí". La participació en la consulta ha arribat al 78%. Un total de 5,2 milions de kurds iraquians estaven cridats a les urnes, en una consulta que no reconeix el govern de Bagdad i que el secretari general de l'ONU ha advertit que pot desestabilitzar la regió.

El resultat del referèndum unilateral no és vinculant. Abans s'hauran de fer eleccions parlamentàries i la cambra haurà d'aprovar unes lleis que permetin ratificar el resultat de la votació. El president kurd Massud Barzani opina que la declaració d'independència podria tenir lloc abans de dos anys.

Aquest dilluns, Barzani va demanar als kurds que votessin de manera pacífica i multitudinària, perquè només la independència els pot garantir el futur. De fet no hi va haver incidents.

A l'altra banda, les autoritats de l'Iraq, Turquia, i l'Iran es mostren contràries al referèndum.

El plebiscit es fa en un moment de gran tensió entre Bagdad i Irbil. El govern iraquià exigeix al Kurdistan entregar el control dels seus passos fronterers, entre ells els aeroports.

Turquia i l'Iran tanquen fronteres amb l'Iraq

Mentrestant, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat el tancament de la frontera com a represàlia al referèndum. Adverteix que el seu país podria fins i tot bloquejar les exportacions de petroli del Kurditan iraquià. "Tenim la vàlvula. Si la tanquem, aquesta qüestió s'acaba", ha dit Erdogan en relació a l'oleoducte a través del qual el Kurdistan exporta el seu petroli cap a Europa.

El govern iranià també ha avisat que ha tancat les seves fronteres, tan terrestres com aèries, amb la regió autònoma de l'Iraq, una mesura adoptada "a petició del govern iraquià", ha confirmat un portaveu d'Exteriors de l'executiu de Teheran.

ARXIVAT A:
KurdistanKurds
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut