El Kurdistan iraquià farà un referèndum per la independència el 25 de setembre

La consulta se celebrarà a la regió, autònoma des del 1991, però també als territoris en disputa amb el govern de Bagdad, com la regió de Kirkuk

RedaccióActualitzat

El Kurdistan iraquià, regió autònoma des de fa 26 anys, ha decidit celebrar al setembre un referèndum per la independència. El govern de l'Iraq no vol ni sentir parlar de la convocatòria, que inclou territoris en disputa amb Bagdad. I tampoc l'accepten alguns dels seus veïns, com Turquia, històricament enfrontada a la comunitat kurda.

El referèndum serà el pròxim 25 de setembre, com anunciava per Twitter el president, Massoud Barzani, i tot sembla indicar que formularà aquesta pregunta: "Vols un Kurdistan independent?".


La consulta se celebrarà a la regió, autònoma des del 1991, però també als territoris en disputa amb el govern de Bagdad, com la regió de Kirkuk. I tres zones més reivindicades: Makhmour, Sinjar i Khanaquin.

 

La victòria del "sí" no comportaria una independència immediata. La volen acordada. Però la votació vol ser una mesura de pressió a Bagdad per pactar un bon acord d'autodeterminació.

Segons Falah Mustafa, cap del Departament d'Exteriors del govern kurd, "l'Iraq és un estat artificial. Es va crear per mantenir equilibris. Ens van prometre una autèntica associació, però mai ens van tractar com a socis. De fet, no ens van tractar com a socis iguals o ciutadans iguals del país". 

Les aspiracions kurdes venen de lluny. Però s'han reforçat arran del paper preponderant del seu exèrcit contra Estat Islàmic. Els peixmergues han aturat els jihadistes i han evidenciat la debilitat de les forces iraquianes.

Però Bagdad no vol ni sentir a parlar de donar-los plena sobirania. Sobretot perquè els territoris en disputa -com Kirkuk- són rics en petroli.
Tampoc Turquia, que, malgrat la sòlida aliança amb la regió, tem que es donin ales a l'independentisme kurd.

Tocar fronteres sempre és delicat. I més al Pròxim Orient, on no hi ha garanties que aquesta iniciativa, pionera en dècades, prosperi.
 
 

 

Anar al contingut