El jutjat del Vendrell arxiva la causa per l'1-O, a petició de la Fiscalia

El jutjat 3 del Vendrell investigava una trentena de mossos, directors de centres escolars de la zona i responsables del CAP del Vendrell per la seva actuació l'1 d'octubre
El jutjat del Vendrell arxiva la causa per l'1-O, a petició de la Fiscalia
El Vendrell

El jutjat del Vendrell arxiva la causa per l'1-O, a petició de la Fiscalia

El jutjat 3 del Vendrell investigava una trentena de mossos, directors de centres escolars de la zona i responsables del CAP del Vendrell per la seva actuació l'1 d'octubre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O
Exterior dels Jutjats del Vendrell (arxiu)

Exterior dels Jutjats del Vendrell (arxiu)

El jutjat número 3 del Vendrell arxiva la investigació d'una trentena de mossos per l'1 d'octubre perquè la Fiscalia no ha presentat cap acusació. El mateix ha passat amb els directors dels centres educatius, responsables del CAP del Vendrell i persones identificades als centres de votació que estaven sent investigades.

Tot i haver dictat l'arxiu provisional, la magistrada expressa la seva disconformitat amb la decisió de la Fiscalia, ja que considera que sí que hi ha responsabilitat de comandaments i agents dels Mossos, així com de directius d'escoles i del CAP, per no haver impedit les votacions. Per a la jutge, hi ha nombrosos indicis que corroboren la possible comissió de delictes per no haver impedit les votacions, i retreu a la Fiscalia que opti per demanar l'arxiu de la causa. Davant aquesta situació, la jutge diu que se sent "obligada" a dictar l'arxiu provisional.

La jutge diu que la Fiscalia es contradiu

En el cas dels Mossos d'Esquadra, la jutgessa assegura a la Fiscalia que s'està contradient "de forma directa". Segons recull la interlocutòria, la magistrada no entén que el ministeri públic digués que el dispositiu policial va ser insuficient, però al mateix temps conclogui que no hi ha responsabilitat sobre la manera com es va desplegar l'operatiu.

La jutge del Vendrell cita el mateix Ministeri Fiscal en el judici del procés que es fa al Tribunal Suprem i diu que, en aquell context, es detalla que "els Mossos es posen completament al costat de la rebel·lió i això és violència".

En aquest sentit, la jutge insisteix que la policia no va esforçar-se en evitar l'ocupació de diversos col·legis des de dos dies abans de l'1 d'octubre, fet que considera "absolutament incomprensible".

Al mateix temps, detalla que "no s'han trobat explicacions" al fet que alguns agents dels Mossos d'Esquadra s'apropessin a algunes meses de votació "rebent ovacions" i que després s'apartessin sense haver identificat a ningú, malgrat la presència d'urnes i paperetes.

Especial interactiu: Memòria audiovisual de l'1-O


La jutge també critica que la reunió del dispositiu policial es va convocar a les 6 del matí de l'1-O, "fora de tota lògica", de manera que, recalca, els agents van arribar "tard" als diferents punts de votació. Considera que "això no és més que un indici clar de la responsabilitat que van tenir els comandaments policials d'aquell dia".

En relació amb la retirada d'urnes i al tancament de punts de votació, la jutge critica que als municipis del Baix Penedès que depenen del seu partit judicial només es va tancar un punt de votació, mentre assegura que a molts altres punts la policia es va retirar abans que tanquessin les instal·lacions.

Respecte els directors d'escoles i CAPS, la jutge diu que va haver-hi diversos responsables que van entregar les claus dels seus centres als Ajuntaments durant el cap de setmana del referèndum, sense informar que hi havia espais ocupats i desentenent-se de les votacions durant l'1 d'octubre.

USPAC celebra l'arxivament

La majoria dels agents dels Mossos que estaven sent investigats pel jutjat 3 del Vendrell han estat representats per advocats del sindicat USPAC. En un comunicat, el sindicat USPAC recorda que va demanar l'arxivament de la causa i celebra la decisió judicial. Des del sindicat, consideren que és un procés que "mai s'hauria d'haver obert" contra els agents destinats a les escoles, que consideren la "baula més feble de la cadena".

Alhora, denuncien que "han estat utilitzats pels comandament de la Prefectura" i per "tots els governs d'un i l'altre costat" amb finalitats "merament partidistes".

 


 

ARXIVAT A:
Judicial Mossos d'Esquadra Referèndum 1-O