Barcelona

El jutge Santiago Vidal presenta l'esborrany de Constitució catalana, que li pot costar la carrera

El magistrat, amb un procés obert al Consell General del Poder Judicial, diu que està convençut que veurà "el naixement de la república de Catalunya exercint com a jutge"

RedaccióActualitzat

En un acte a l'Ateneu Barcelonès, Santiago Vidal ha exposat els continguts d'una eventual Carta Magna catalana en què ha estat treballant els últims mesos.

Entre els punts més destacats de la proposta hi ha la prohibició de les majories absolutes, una aposta per les llistes electorals obertes i una limitació dels càrrecs de dues legislatures de cinc anys.

En aquest acte, que se celebra a l'Ateneu Barcelonès, també s'ha donat a conèixer la proposta de Constitució que ha elaborat el professor de Ciències Polítiques Oriol Vidal-Aparicio.

Aquestes dues propostes estan penjades a internet (unanovaconstitucio.cat i consitucio.cat) perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions.Després es lliuraran al Parlament. L'objectiu és que, si la ciutadania opta per la independència de Catalunya, un Parlament constituent pugui fer servir un text com a punt de partida per a l'elaboració de la nova Constitució.

Una Constitució que li pot costar la carrera

Segons la Fiscalia General de l'Estat, però, amb la redacció de l'esborrany Santiago Vidal ha incomplert la fidelitat a la Constitució espanyola i a les lleis, i també ha vulnerat la llei d'incompatibilitats.

La Fiscalia ha demanat l'expulsió de la carrera judicial del magistrat. Falta veure què decideix, finalment, el Consell General del Poder Judicial.  L'associació Jutges per la Democràcia demana que s'arxivi l'expedient i recorda que les actuacions del jutge Vidal són extraprofessionals i estan emparades per la llibertat ideològica i d'expressió.

El somni de Vidal

Vidal no ha defugit la qüestió i ha explicat que no creu que la filtració de la petició de la fiscalia just aquest divendres sigui una casualitat. Reconeix que no esperava "una reacció tan visceral i autoritària del Govern espanyol i del poder judicial central" per participar en l'esborrany. Tot i això, afirma que no es penedeix de res. 

El jutge ha explicat que té un somni: "Jo veuré el naixement de la república de Catalunya exercint com a jutge".

Tres jutges més

En la redacció d'aquest esborrany hi han participat un total de quatre jutges i sis representants del món acadèmic. Avui s'han revelat els noms dels altres tres jutges que també hi han participat, que fins ara havien preferit mantenir-se en l'anonimat davant la reacció adversa de la cúpula judicial espanyola.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut