El jutge que va confiscar els mòbils a dos periodistes diu que era "el seu deure"
Comença el judici a Miquel Florit, que va ordenar requisar els telèfons a dos periodistes que van publicar informacions sobre el cas Cursach
El jutge que va confiscar els mòbils a dos periodistes diu que era "el seu deure"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Palma

El jutge que va confiscar els mòbils a dos periodistes diu que era "el seu deure"

Comença el judici a Miquel Florit, que va ordenar requisar els telèfons a dos periodistes que van publicar informacions sobre el cas Cursach

Actualitzat
TEMA:
Judicial

El jutge Miquel Florit, que va ordenar requisar els telèfons mòbils de dos periodistes que havien publicat informacions sobre el cas Cursach, ha dit que ho va fer perquè era "el seu deure" saber qui va filtrar a la premsa informes policials que estaven sota secret.

Florit, ja jubilat, ha dit davant del Tribunal Superior de les Balears que la necessitat d'investigar un presumpte delicte de revelació de secrets havia de passar al davant del secret professional periodístic:

"Vaig pensar que era el meu deure investigar el delicte perquè el delicte era greu; havia de prioritzar el dret al secret professional"

Aquest dijous ha començat el judici a Florit, que s'enfronta a una pena de 42 anys d'inhabilitació per uns delictes de prevaricació, contra la inviolabilitat del domicili, contra l'exercici del secret professional i el dret a la intimitat i d'interceptació il·legal de comunicacions.

 

 

El magistrat ha qualificat de "gravíssim" que es produïssin filtracions periodístiques i la publicació de part del sumari secret, per la qual cosa va considerar necessari esbrinar quins funcionaris públics facilitaven la informació en entendre que incorrien en un delicte de revelació de secrets.

A finals del 2018, Florit, el tercer instructor del cas Cursach, va autoritzar la policia a reclamar els registres de trucades de les delegacions a Palma de les agències EFE i Europa Press i de la redacció del Diario de Mallorca per requisar material informàtic i confiscar el telèfon dels periodistes Blanca Pou i Kike Mestre.

El jutge investigava la filtració d'un informe policial de presumptes delictes fiscals de 51 milions d'euros del cas Cursach, que investiga la trama corrupta al voltant de l'empresari de l'oci nocturn Bartolomé Cursach.

 

 

Pou i Mestre defensen el secret professional

Els dos periodistes a qui es va confiscar el mòbil han declarat i han defensat el secret professional per protegir les seves fonts. Blanca Pou ha explicat que va intentar acollir-se al secret professional, però els agents de la Policia Nacional que li van requisar el telèfon li van respondre:

"Això és la llei, tenim una ordre judicial i no hi ha res a fer".

 

La periodista d'Europa Press Blanca Pou, a la seva arribada a l'Audiència de Palma
La periodista d'Europa Press Blanca Pou a la seva arribada a l'Audiència de Palma (EFE / Lliteres)

 

La periodista ha recordat que la policia es va presentar a l'oficina de la seva empresa i, quan ella va demanar-los parlar amb els serveis jurídics, li van dir que "no hi havia de parlar sobre res" perquè s'havia dictat una ordre judicial:

"La meva preocupació no era poder tenir un problema judicial, sinó protegir les meves fonts".

Per la seva banda, Kike Mestre ha assenyalat que va entregar el seu telèfon mòbi perquè "no hi havia alternativa", tot i estar-hi en desacord. Durant la seva declaració, el periodista del Diario de Mallorca s'ha negat a revelar les seves fonts i ha subratllat que tots els periodistes d'Europa que escriuen sobre justícia i tribunals recorren a fonts informatives:

"No diré res sobre les meves fonts".

 

El periodista de
El periodista de Diario de Mallorca Kiko Mestre en arribar a l'Audiència de Palma (EFE / Lliteres)

 

El fiscal anticorrupció diu que era una "investigació excepcional"

El fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, també ha declarat com a testimoni i ha dit que va informar a favor de la incautació dels mòbils perquè es tractava d'una "investigació excepcional":

"Vam valorar l'excepcionalitat de la mesura i vaig autoritzar l'informe favorable a la mesura".

A més, ha apuntat que, en valorar la mesura, va tenir "molt presents" els drets "en conflicte": el secret professional periodístic i la investigació d'un delicte.

 

La sala de l'Audiència de Palma on se celebra el judici del cas sobre la confiscació dels mòbils a dos periodistes
La sala de l'Audiència de Palma on se celebra el judici del cas de la confiscació dels mòbils a dos periodistes (EFE / Cati Cladera)

 

En aquest judici, la Fiscalia, que dona suport a l'actuació de Florit, no exerceix d'acusació. Sí que s'hi han personat les agències EFE i Europa Press, l'empresa editora de Diario de Mallorca, els periodistes Blanca Pou i Kike Mestre i l'Associació de Mitjans d'Informació.

L'abril del 2019, es va detenir dos agents de la Policia Nacional per la seva presumpta implicació en la filtració d'informació del cas Cursach.

ARXIVAT A:
JudicialIlles BalearsLlibertat de premsa

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut