La pàgina Marianorajoy.cat va rebre 600.000 visites en set hores
La pàgina Marianorajoy.cat va rebre 600.000 visites en set hores

El jutge pren declaració a les persones que van crear webs com Marianorajoy.cat

Aquest dilluns diverses persones han comparegut als jutjats per haver creat rèpliques de la pàgina web sobre el referèndum intervinguda per la Guàrdia Civil. El jutge els deixa en llibertat però encara estan investigats.

Actualitzat

Nou capítol als jutjats en relació amb la campanya pel referèndum de l'1-O. Aquest dilluns el protagonisme és per a les accions que s'han fet a internet per difondre el web del referèndum i el de garanties.cat que va publicar el govern i que va intervenir la Guàrdia Civil.

El mateix president de la Generalitat va facilitar una nova adreça per accedir al contingut informatiu sobre el referèndum i, igualment, van anar apareixent rèpliques del web allotjades en altres dominis.

És el cas del domini Marianorajoy.cat, creat per Lluís Montabes, un jove estudiant d'enginyeria informàtica. En una entrevista al programa "Popap" de Catalunya Ràdio, explicava la setmana passada que ho havia fet "en clau humorística i només per informar, sense fer cap mal".

Montabes és una de les tretze persones citades a declarar aquest dilluns. Ell ha anat a la comissaria de la Verneda per un suposat "delicte de desobediència" i n'ha sortit poc després sense haver declarat i ha agraït el suport amb una piulada. El mateix Montabes havia fet difusió de la citació a través de Twitter.

 

A la mateixa comissaria ja hi han anat almenys cinc persones. En principi alguns hi anaven en qualitat d'investigats i d'altres en qualitat de testimonis, però un cop a comissaria han sabut que tots eren investigatas, amb la qual cosa havien d'anar tots acompanyats d'un advocat.

La situació de Montabes es repeteix en el cas d'Oriol Ferràndez, un programador i dissenyador informàtic de Caldes de Montbui que va crear una altra rèplica, un "mirror" (mirall), del web Referendum.cat. Ell va escollir el domini Votemperserlliures.com, un espai que encara està actiu.

Ferràndez, de 39 anys, s'ha mostrat tranquil davant la citació, segons ell mateix ha donat a entendre a través del seu compte de Twitter. També va difondre una fotografia del document en què se'l cita per respondre dels possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

En canvi, a Dídac Rios, de Tarragona, la policia li va entregar una citació sense especificar els motius pels quals el jutge el cridava a declarar.

Després de comparèixer, Ríos ha explicat com ha anat i ha agraït la feina dels seus advocats a través d'una sèrie de piulades..

A Tarragona hi ha declarat un informàtic i un arxiver que no es coneixien de res. En cap moment se'ls ha ensenyat la documentació que acredita el motiu de la citació. L'advocat que els representa ha explicat que negar aquests dos punts és contrari a la llei i que els genera indefensió. A més, diu que la policia està actuant basant-se en l'ordre genèrica de fiscalia que vol que es persegueixi qualsevol persona que promogui el referèndum. 

També s'ha investigat un valencià que va crear rèpliques del web intervingut. En el seu cas la policia va anar a casa seva amb una ordre de registre per buscar material relacionat amb la creació de la rèplica.

A Girona també ja hi han declarat dues persones. Un dels citats és Marc Ruiz, de Calonge, acusat de desobediència, prevaricació i malversació. Tant ell com un altre noi que ha volgut mantenir-se en l'anonimat, s'han acollit al dret a no declarar.

Fins ara tots els citats han sortit en llibertat tot i que els mantenen la qualitat d'investigats per desobediència. La majoria dels citats a declarar són de Barcelona, 10 en total, però també n'hi ha 2 de Girona i 1 de Tarragona. Podria ser que hi hagués més persones, la majoria joves d'entre 19 i 22 anys, que haguessin rebut una citació per aquests fets.

Els advocats dels dos nois han denunciat que no se'ls ha donat ni còpia de la declaració ni cap documentació on s'expliqui en què es fonamenta aquesta investigació. 

La seva compareixença als jutjats ha donat imatges de suport de ciutadans que, a través de les xarxes, ja havien manifestat la seva voluntat de fer costat als citats a l'hora de declarar. A Barcelona s'han aplegat unes 70 persones i alguns càrrecs públics enmg de fortes mesures de seguretat.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut