Barcelona

El jutge ordena presó provisional sense fiança per al tresorer de CDC, Andreu Viloca, per evitar destrucció de proves

Cinc detingut han quedat en llibertat amb càrrecs, i en les pròximes hores declararan davant el jutge els cinc que encara no ho han fet

RedaccióActualitzat

Continua oberta la fase 3 de l'"operació Petrum" per les suposades comissions il·legals a Convergència a canvi d'adjudicacions públiques, que es va iniciar aquest dimecres amb 23 escorcolls i la detenció d'una desena de persones. A primera hora d'aquest dijous a la tarda s'ha detingut, a l'aeroport de Barajas, l'empresari Jordi Duran, responsable de l'empresa Urbaser, quan arribava d'un viatge a Cuba.

Mentrestant, han començat a passar a disposició judicial els detinguts aquest dimecres. El primer ha estat Andreu Viloca, tresorer de CDC, que s'ha negat a declarar. El jutge ha decretat per a ell presó provisional sense fiança comunicada per evitar destrucció de proves. A les nou del vespre, Viloca ha estat traslladat a la presó de Tarragona, on ha passat la primera nit.

El seu advocat considera la mesura desproporcionada. Diu que no té ni cap ni peus perquè, si el seu client hagués volgut destruir proves, ho hauria fet fa temps. 

Cinc detinguts en llibertat sense haver declarat

Els altres dos empleats de CDC detinguts aquest dimecres han quedat en llibertat amb càrrecs a l'espera de ser citats pel jutge. Es tracta del secretari del patronat de la fundació CatDem, Carlos del Pozo, i Anna Dolors Benítez, administrativa del partit. També han quedat en llibertat amb càrrecs els empresaris Antonio García Bragado, Josep Manel Bassols i José Luis Romero. Cap d'ells ha arribat a declarar davant del jutge.

Els altres cinc detinguts es preveu que passaran a disposició judicial dins de les properes hores.

Tots plegats hauran de respondre per diversos delictes contra l'administració pública, entre els quals hi ha el de suborn de funcionari, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil.

Els han detingut en relació amb el suposat cobrament de comissions, el 3%, a canvi d'obra pública. La Fiscalia Anticorrupció creu que ha trobat el fil conductor entre els empresaris que donaven diners a la fundació CatDem i les finances de Convergència Democràtica. Aquesta és la tesi que la fiscalia plantejarà davant el jutge del Vendrell que porta el cas.

El "cas Petrum", l'origen de tot plegat

L'operació s'emmarca en el "cas Petrum", que va saltar el 23 de juliol quan la Guàrdia Civil va detenir tres membres de la família Sumarroca vinculats a Teyco. Entre els arrestats també hi havia l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué, exmembre de CDC expulsat del partit després de ser imputat en un altre cas de suposada corrupció municipal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut