Forcadell, en el moment en què arribava a la presó d'Alcalá-Meco
Forcadell, en el moment en què arribava a la presó d'Alcalá-Meco
Madrid

El jutge del Suprem ordena per a Forcadell presó sota fiança de 150.000 euros

La presidenta del Parlament passa la nit a la presó d'Alcalá-Meco; Corominas, Guinó, Simó i Barrufet evitaran la presó si paguen una fiança de 25.000 euros, i Nuet queda lliure sense mesures cautelars

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha ordenat per a Carme Forcadell presó sota fiança de 150.000 euros. Forcadell ha passat la nit a la presó madrilenya d'Alcalá-Meco, on ha arribat passada la mitjanit, i té un termini d'una setmana per pagar la fiança. Un vehicle l'ha portat a la presó poc després de dos quarts de dotze de la nit. La presidenta del Parlament ha tingut temps d'enviar un tuit per agrair el suport que ha rebut.

A quatre dels altres membres querellats de la mesa del Parlament, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet els imposa una fiança de 25.000 euros. Tenen també una setmana per abonar-la. Tots quatre tenen l'obligació de presentar-se setmanalment davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o del jutjat corresponent, i entregar el passaport abans de les 2 del migdia d'aquest divendres.

Mentrestant, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, queda en llibertat sense mesures cautelars.

 

 

"Esperem abonar la fiança aquest divendres"

Sortint del Suprem, Andreu van der Eynde, advocat de Carme Forcadell, ha dit que "la presidenta està forta".

"No ens han donat marge per poder pagar la fiança que esperem abonar demà. Encara no estem en disposició de valorar el fons de la resolució de les mesures cautelars. L'únic que ens preocupa ara és treure-la en llibertat el més aviat possible i això és el que farem demà (···) Qualsevol mesura cautelar d'aquestes característiques sempre les recorrerem, entre altres coses perquè es basa en una imputació que és desproporcionada"

El jutge Llarena no ha demanat als membres sobiranistes de la mesa de la cambra catalana la fiança de 6,2 milions d'euros que reclamava la fiscalia.

Des de la fiscalia es demanava presó incondicional per a Forcadell, Corominas, Simó i Guinó. Eludible amb fiança de 50.000 euros per a Barrufet. I compareixences al jutjat per a Nuet.

La interlocutòria del jutge Llarena destaca el paper de "lideratge en el procés" de Carme Forcadell i assenyala que els querellats han renunciat a cap "actuació fora de la Constitució".

 

 

 

Feia 20 anys que no sortia ningú del Tribunal Suprem amb la decisió de presó preventiva sota fiança. L'última va ser el 1997 i va ser ordenada per als membres de la mesa nacional d'Herri Batasuna. És l'únic antecedent d'aquesta mesura cautelar en la història del Suprem.

Joan Josep Nuet ha evitat la presó perquè, segons el jutge, "va afavorir el debat de la independència, però mai com una declaració unilateral, sinó sempre dins del marc constitucional."

 

 

Compareixences davant del Suprem durant tot el dia

Carme Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet han declarat davant el Tribunal Suprem investigats per rebel·lió, sedició i malversació. Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa han afirmat que han acatat l'aplicació de l'article 155, i que la declaració d'independència del 27 d'octubre va tenir un caràcter simbòlic.

Aquesta nit, doncs, amb Carme Forcadell ja seran onze els empresonats per causes relacionades amb el procés sobiranista.  

 

 

Fa una setmana, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar presó incondicional per Oriol Junqueras i els set consellers cessats pel govern espanyol que van declarar a l'Audiència, Raül Romeva, Jordi Turull, Meritxell Borràs, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó i Joaquim Forn. L'exconseller Santi Vila va poder eludir la presó pagant una fiança de 50.000 euros

També va ser la jutge Lamela qui el 17 d'octubre va dictar presó sense fiança per als presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155Procés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut