Girona

El jutge no va ordenar les detencions de Girona pels talls de l'AVE de l'1-O passat

Segons fonts del jutjat a TV3, la Policia Nacional va investigar pel seu compte

RedaccióActualitzat

De les detencions de fa una setmana a Girona pel tall de les vies de l'AVE de l'1 d'octubre del 2018 faltava una veu: la del jutjat número 4 de Girona, que porta el cas.

Ara TV3 ha pogut saber que, dimecres de la setmana passada, quan l'alcalde de Verges entrava detingut en un cotxe de la Policia Nacional, el jutjat no ho sabia. Però aquest cos policial sí que l'havia informat feia setmanes que preparava un operatiu.


15 o 20 detinguts anunciats

El dia abans el va avisar que hi hauria detencions, entre 15 i 20. Però no li va dir mai qui detindria ni que, entre els detinguts per l'ocupació de les vies de l'AVE, hi hauria dos alcaldes.

El jutjat diu que ni tan sols havia demanat a la Policia Nacional que assumís la investigació, perquè l'estaven fent els Mossos.


Causa arxivada

I, de fet, en el moment de les detencions, la causa estava arxivada, perquè els Mossos no havien aconseguit identificar cap dels que van participar en l'ocupació de les vies.

En un atestat a què ha tingut accés TV3, la Policia Nacional admet que el jutge havia arxivat el cas, però, tot i això, va decidir investigar pel seu compte per identificar els que havien ocupat les vies.


16 detinguts

Les detencions van ser fa just una setmana, el dimecres 16 de gener: al matí es van detenir 11 persones, entre les quals els alcaldes de Verges i de Celrà, de la CUP.

A la tarda es van detenir 5 persones més i una sisena, una estudiant de la UdG, l'han protegida companys seus durant una setmana sencera dins de la universitat per evitar que la detinguessin.

Notícia relacionada: Quim Torra visita els estudiants tancats a la UdG des de dimecres


Investigats per l'ocupació de l'AVE

Els detinguts els investigaven per l'ocupació de les vies de l'AVE durant dues hores l'1 d'octubre del 2018, el primer aniversari del referèndum de l'1-O.

A més de l'AVE, aquell dia els manifestants van tallar diverses vies ràpides arreu del territori català.

Després de les detencions, el TSJC va afirmar que no havien estat ordenades judicialment, però el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar les havia "dirigit" un jutge

Més tard fonts del govern espanyol van matisar que s'havien fet amb "supervisió" judicial.

 

Notícia relacionada: Advocats dubten de l'actuació de la Policia Nacional en les 16 detencions de Girona​
 

Cas reobert i denúncia de la Generalitat

La Generalitat creu que les detencions van ser il·legals i, per això, aquest dimecres mateix ha presentat una denúncia contra la Policia Nacional.

Amb les detencions, el cas s'ha tornat a obrir, i el març el jutge prendrà declaració als 16 detinguts.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàCDRCUP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut