València

El jutge investiga si el PP valencià blanquejava diners a través de la seva militància

El magistrat vol aclarir si les campanyes electorals dels populars valencians es finançaven amb una caixa B. A cinc dels catorze detinguts pel "cas Imelsa" se'ls ha imposat unes fiances que sumen prop d'un milió d'euros

RedaccióActualitzat

El jutge que investiga la presumpta trama vinculada al PP valencià ha fet aquest matí un nou pas. Ara ha començat a citar militants per aclarir si el partit blanquejava diners a través d'ells i si es finançaven les campanyes electorals amb una caixa B.

Catorze dels vint-i-quatre detinguts ja han passat per davant del jutge. Va ser ahir al vespre. Tots ells han quedat en llibertat amb càrrecs i a cinc se'ls ha imposat unes fiances que sumen gairebé un milió d'euros. A la Ciutat de la Justícia de València s'espera que aquesta tarda arribi l'expresident del PP valencià i de la Diputació Alfonso Rus, considerat el principal cap de la trama de corrupció Imelsa.

La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil està interrogant assessors i regidors de l'Ajuntament de València, com ara l'exvicealcalde Alfonso Grau, i el cap del grup popular, Alfonso Novo. L'UCO investiga un presumpte entramat de finançament il·legal i blanqueig de capital en el Partit Popular. Una de les línies que se segueix són les donacions que es demanaven als dirigents i militants del partit perquè les ingressessin en un compte corrent com a aportacions a campanyes. En l'última van ser milt euros per persona. Després, aquests diners se'ls van tornar en metàl·lic, uns diners que podrien ser de la caixa B procedent de les comissions de l'obra pública.

De fet, la secretària del grup popular a l'Ajuntament, María Carmen García Fuster, seria, presumptament, la que gestionava aquesta caixa. El fiscal reclamava aquest dimecres presó per a ella. El jutge, però, la va deixar en llibertat. El seu advocat és el cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá. El cercle que s'investiga envolta Barberà, que és aforada pel fet de ser senadora. En aquesta operació, que no està tancada, podrien ser citats a declarar en els pròxims dies desenes de militats del PP que haurien fet també donacions.

Sobre l'escàndol de corrupció que afecta els populars valencians, en les pròximes hores declararan davant del jutge els deu detinguts pendents de passar a disposició judicial. A més d'Alfonso Rus, ho han de fer també els dos exvicepresidents de la Diputació Máximo Caturla i Juan José Medina.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut