Barcelona

El jutge instructor del "cas Herrira" prohibeix la marxa d'aquest dissabte a Bilbao a favor dels presos d'ETA

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco considera que el col·lectiu convocant, Tantaz tanta, obeeix a l'estratègia de la plataforma en suport dels presos Herrira i vol vulnerar la seva suspensió judicial d'activitats. Prèviament, el magistrat Pablo Ruz havia donat el vistiplau a la protesta en entendre que no hi havia indicis que es pogués cometre un delicte d'enaltiment del terrorisme.

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz no veu motius per prohibir la marxa a favor dels presos d'ETA convocada aquest dissabte a Bilbao per la plataforma Tantaz tanta, que traduït vol dir "gota a gota". Però ha deixat la decisió final en mans d'un altre magistrat, Eloy Velasco, i aquest sí que creu que hi ha motius per prohibir-la.

Velasco és l'instructor de la causa contra la plataforma de suport als presos bascos Herrira, de la qual Tantaz tanta es pressuposa que n'és la successora. Segons el fiscal Carlos Bautista, la marxa a favor dels presos obeeix a l'estratègia d'Herrira, les activitats de la qual estan suspeses judicialment des de l'octubre passat i durant dos anys.

De fet, la Fiscalia no va demanar prohibir la marxa pel supòsit d'un possible delicte d'enaltiment del terrorisme sinó en entendre que Tantaz Tanta pretenia burlar la suspensió d'activitats de dos anys ordenada per Velasco després de detenir 18 dels seus dirigents. El magistrat hi ha estat d'acord.

Ruz no hi veu enaltiment del terrorisme

Prèviament, el magistrat Pablo Ruz havia considerat que "a priori" no hi havia indicis que en la protesta es pogués cometre un delicte d'enaltiment del terrorisme, per la qual cosa rebutjava prendre la mesura cautelar de prohibir-la tal com demanava el fiscal de l'Audiència Nacional, que a la vegada donava suport a les peticions en aquest sentit de tres associacions de víctimes.

La resolució de Ruz reprodueix els informes encarregats a l'Ertzaintza, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i conclou que l'objectiu de la protesta és la defensa dels presos d'ETA, la protesta contra la dispersió i la vulneració dels drets humans. Per això assegura que és una mera hipòtesi o suposició qualsevol altra afirmació sobre la finalitat real de l'acte. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut