Madrid

El jutge Garzón deixa en llibertat sense mesures cautelars l'exgerent de l'Incasòl, Emili Mas

El jutge Baltasar Garzón ha decretat llibertat incondicional per a tots els imputats en el "cas Pretòria" que han declarat aquest divendres a l'Audiència Nacional. Amb aquesta decisió, el jutge deixa en llibertat tots els nous imputats en el cas, onze en total. L'últim citat a declarar ha estat l'exgerent de l'Incasòl, Emili Mas, abans han respost les preguntes de Garzón l'exregidor d'Urbanisme de Sant Andreu de Llavaneres Antonio Giménez, i l'exalcalde d'aquesta localitat Víctor Ros. També ha declarat l'exconseller delegat de l'empresa pública Marina Badalona Juan Felipe Ruiz, que hauria afavorit grups d'inversió representats per Luis García, el suposat cervell de la trama.

Actualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, aquest divendres ha pres declaració als nous imputats en el "cas Pretòria" i ha deixat en llibertat sense mesures cautelars l'exgerent de l'Incasòl, Emili Mas, després de declarar durant aproximadament vint minuts per la seva imputació en el cas. Mas hauria fet d'assessor extern a l'Ajuntament de Santa Coloma quan era funcionari i hauria afavorit l'empresa municipal Gramepark en l'adjudicació del projecte Ciba 3.

Mas ha declinat fer qualsevol mena de declaració després de l'interrogatori. El seu advocat, Joan Castelló, ha assegurat que la imputació sembla un "joc dels disbarats amb greus conseqüències". Per això espera que tot "acabi quan abans millor i estem convençuts que així serà". Castelló ha demanat que tot sigui "al més ràpid possible" per part de Garzón i la fiscalia.

Els primers a parlar amb Garzón han estat l'exalcalde de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Víctor Ros i l'exregidor d'Urbanisme d'aquesta localitat Antonio Giménez, que han quedat en llibertat sense mesures cautelars.

Ros ha declarat durant poc més de vint minuts per intentar esclarir l'acusació del magistrat d'associació il·lícita, frau i exaccions il·legals dins el "cas Pretòria". L'advocat de tots dos, Artur Ventura, ha explicat que han "aclarit les decisions polítiques" que van prendre, han negat que formessin part de cap trama corrupta i han estat "còmodes i tranquils".

També ha quedat en llibertat sense mesures cautelars el tercer imputat a declarar: el conseller delegat de Marina Badalona, Juan Felipe Ruiz Sabido. El seu advocat, Josep Maria Fuster Fabra, ha explicat que el seu client ha contestat a totes les preguntes del fiscal i que la seva actuació com a conseller delegat de la gestora de la façana marítima de Badalona "sempre ha estat en benefici públic" i ha generat "un important benefici per a la ciutat de Badalona".

Qui finalment no declararà davant del jutge és la mare de l'exalcalde de Santa Coloma perquè té Alzheimer. Ahir, cinc dels nou imputats van negar cap vinculació amb els fets.

Els que ja van declarar aquest dijous van quedar en llibertat, tot i que continuen imputats en la causa. Van ser les dones de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, l'exdirector del Pla Metropolità de Barcelona Genís Carbó, l'arquitecte de Santa Coloma de Gramenet Lluís Falcón i Manel Valera. Tots van negar la seva vinculació amb els fets. Carbó va assegurar que els més de 240.000 euros que va rebre per negocis urbanístics corresponien a honoraris professionals.

Anar al contingut