Agents de la Guàrdia Civil després d'escorcollar l'Ajuntament de Torredembarra, l'any 2016
Agents de la Guàrdia Civil després d'escorcollar l'Ajuntament de Torredembarra, l'any 2016

El jutge envia a judici CDC i el PDeCAT pel cas del 3%

El magistrat José de la Mata proposa jutjar una trentena de persones, entre les quals hi ha els exgerents de Convergència Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata envia a judici Convergència Democràtica i el PDeCAT pel cas del 3%.

Després de cinc anys d'investigacions, el magistrat proposa jutjar, a més del partit, els exgerents Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó, l'exresponsable jurídic Francesc Sánchez i 28 persones físiques i 16 jurídiques més.

Se'ls acusa del cobrament del 3% a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya, en una "estructura posada en marxa per finançar el partit il·legalment i de forma encoberta".

El cas va arrencar l'any 2015 amb la investigació de pràctiques irregulars a l'Ajuntament de Torredembarra.

 

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar arribant a la presó de Brians 2 per complir condemna pel
L'extresorer de CDC Daniel Osàcar arribant a la presó de Brians 2 per complir condemna pel "cas Palau" (ACN / Pol Solà)

 

 

El jutge proposa jutjar-los per delictes d'organització criminal, frau a l'administració pública, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Segons la interlocutòria, els alts càrrecs del partit actuaven amb connivència amb responsables públics i funcionaris de l'administració i empresaris per finançar il·legalment el partit.

El jutge també envia a judici 18 persones en la peça relacionada amb el cas Infraestructures de la Generalitat, per adjudicacions irregulars entre els anys 2008 i 2015.

De la Mata sosté que alts càrrecs de CDC, en connivència amb responsables públics i funcionaris, i amb diferents empresaris, van posar en marxa una estructura per finançar el partit. Al capdamunt de l'organització, hi figurarien Gordó, Osàcar, Viloca i, després, se'ls hauria unit Sánchez.

Presumptament, eren els encarregats de controlar les licitacions públiques ofertades per diferents administracions del territori català sota l'esfera de CDC.

 

 

El PDeCAT, "canvi d'aparença d'una mateixa realitat"

El jutge detalla totes les donacions i adjudicacions investigades a partir dels documents intervinguts a l'extresorer de CDC Andreu Viloca, les empreses a què van adjudicar-se contractes i les reunions amb els empresaris, a més de les donacions d'empreses a la formació fundada per Jordi Pujol.

De la Mata, el mateix jutge que ha processat la família Pujol-Ferrusola, diu que no sempre hi havia una exacta concatenació temporal entre els pagaments i les adjudicacions analitzades, perquè les donacions no necessàriament estan vinculades a adjudicacions sinó a mantenir la bona relació amb el partit i "mantenir l'empresa en posició de creditor amb vista a futures adjudicacions".

En la interlocutòria, el jutge aprecia una continuïtat d'aquesta activitat en el Partit Demòcrata (PDeCAT), que el 2016 va substituir CDC. De la Mata afirma que, en comptes de suposar amb el naixement d'un nou partit, el PDeCAT "es correspon amb la mera transformació o canvi d'aparença d'una mateixa realitat amb la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats en què pogués haver incorregut la formació política precedent".

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPDeCATAudiència Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut