Iñaki Urdangarin arribant a l'Hogar Don Orione, Pozuelo de Alarcón, per fer voluntariat el desembre del 2019 (EFE/JJ Guillén)

El jutge dona la raó a Urdangarin i li concedeix el tercer grau penitenciari

El magistrat destaca que el règim penal d'Urdangarin és "especialment dur ja que es troba en aïllament per raons de seguretat"

RedaccióActualitzat

El jutjat de vigilància penitenciària ha donat la raó a Iñaki Urdangarin i accepta concedir-li el tercer grau. El jutjat contradiu amb aquesta sentència el parer d'Institucions Penitenciàries, que va decidir mantenir-lo en segon grau, igual que ho va fer l'Audiència Provincial de Mallorca i també la Fiscalia.

En l'escrit, el jutge destaca que el règim penal d'Urdangarin és especialment dur, segons el seu parer, ja que considera que es troba en aïllament en una presó de dones i que aquest fet no és per voluntat pròpia ni per un tracte de favor, sinó per raons de seguretat.

La interlocutòria recull que, de ser la simple voluntat de l'intern el motiu de l'aïllament, "es podria haver incorregut en un delicte de prevaricació, al crear-se un règim de vida penitenciari inexistent en la legislació espanyola per donar un tracte de favor a un reclús". Igualment, sosté que, si fos així, podria estar-se cometent "un delicte de malversació de cabals públics, atès que aquesta situació suposa la custòdia permanent en un mòdul específic aïllat amb un elevat cost".

"Aquesta especial forma dura de vida, que implica un superior grau d'aflicció amb relació a la que correspondria legalment per les restants característiques penitenciàries de l'intern, justificaria que l'actual grau de compliment de la condemna, un terç d'aquella, no pugui ser obstacle per a la progressió a tercer grau."

 

El cunyat del rei Felip VI, condemnat pel cas Nóos a 5 anys i 10 mesos de presó que compleix a la presó de Brieva, havia presentat un recurs contra l'acord d'Institucions Penitenciàries, que va optar per deixar-lo en segon grau, tot i l'informe favorable de la presó. 

La resolució del jutge encara no es pot executar perquè s'hi pot presentar un recurs. No serà executiva fins que no sigui ferma.

 

Urdangarin pot sortir tres vegades per setmana a fer tasques de voluntariat a l'Hogar Don Orione de Pozuelo de Alarcón. Al setembre de l'any passat, va començar com a voluntari en aquest centre de persones amb discapacitat. L'activitat es va suspendre amb l'estat d'alarma i es va reprendre aquest juliol.

Urdangarin va entrar a la presó de Brieva el 18 de juny del 2018 per complir condemna per delictes de prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències.​

ARXIVAT A:
UrdangarinNóos
Anar al contingut