Madrid

El jutge del Suprem deixa Mireia Boya en llibertat sense mesures cautelars

Boya rep a les portes del Suprem el suport de diputats de diversos partits independentistes

RedaccióActualitzat

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha quedat en llibertat sense mesures cautelars després de declarar davant del jutge Pablo Llarena com a investigada pel procés independentista. Finalment, ni la fiscalia ni l'acusació particular de VOX han demanat presó preventiva.

El magistrat volia esbrinar el seu grau de responsabilitat en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Boya li ha explicat que l'única conspiració dels independentistes és per la no-violència i que s'han limitat a aplicar el mandat popular sorgit de l'1 d'octubre.

En sortir del Suprem després de declarar, Boya ha assegurat que malgrat que ella ha quedat sense mesures cautelars, encara hi ha quatre persones a presó:

"No estic satisfeta perquè encara hi ha quatre presos a la presó. Quatre persones que estan segrestades per l'Estat espanyol".

Boya ha criticat el procés judicial i ha denunciat el "cop d'estat en forma de 155 i la imposició d'unes altres eleccions":

"Aquest procés judicial no té sentit i no s'aguanta per enlloc. He vingut a explicar què passa a Catalunya i que el 80% dels catalans volia un referèndum; el vam fer l'1-O i vam guanyar i ara aquesta declaració d'independència del 27 d'octubre es va veure truncada per un cop d'estat en forma de l'article 155 i per la imposició d'unes altres eleccions que hem tornat a guanyar".

Ha lamentat la manca de diàleg del govern espanyol:

"Continuem igual. Sense diàleg de l'estat espanyol. La Constitució per a nosaltres és un mur".

Per Boya, sempre s'ha actuat per la via pacífica a Catalunya, la qual cosa invalida els delictes que li imputen. L'exdiputada ha comparegut en relació amb la causa per rebel·lió que s'ha obert contra el procés independentista.

"Mai hi ha hagut violència a Catalunya, sempre de forma tranquil·la i pacífica. Això desmunta completament els delictes que ens imputen".

L'exdiputada de la CUP ha defensat novament la via pacífica:

"No és amb la justícia que solucionarem el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol. És amb la democràcia, amb les urnes i amb el diàleg".

 

 

 

Entra al Suprem amb el puny alçat

L'exdiputada ha arribat mitja hora abans a la porta del Tribunal Suprem, acompanyada de membres de la seva formació, com ara Natàlia Sánchez, Maria Sirvent, Eulàlia Reguant i Gabriela Serra. Mireia Boya ha entrat amb el puny alçat a l'edifici del tribunal. Un centenar de simpatitzants han fet costat a l'exdiputada a l'exterior del Suprem.

L'exdiputada de la CUP ha tingut una rebuda multitudinària quan ha arribat a l'estació de Sants.

 

 

"Hem de fer política als tribunals de Madrid"

A l'arribada Boya ha suggerit que les defenses dels acusats en la causa haurien d'actuar conjuntament per donar un caire polític al procediment judicial:

"Sobretot el que hem de fer és, aquesta vegada el comitè estratègic no existia, però potser sí que hauríem de crear algun tipus de comitè per coordinar totes les defenses, perquè vist que estem tots en la mateixa causa judicial, crec que ens hauríem de parlar més i defensar-la en termes polítics. Perquè no és una causa processal, no és justícia, sinó que des de Madrid el jutge Llarena i la fiscalia estan fent política i, per tant, nosaltres hem de fer política als tribunals de Madrid."

Abans de la decisió del jutge, Mireia Boya ja es mostrava convençuda que no serveix de res abjurar de la seva ideologia per evitar la presó i per això, deia, hi anava de cara i sense por.

En declaracions a Catalunya Informació abans de comparèixer davant del jutge Llarena, Boya ha definit les actuacions judicials contra el procés com un judici polític. Confiava que no acabaria a la presó, però, si el jutge decidís enviar-l'hi, afirmava que seria un ostatge polític.

 

 

Aquesta mateixa setmana el jutge ha rebutjat la petició de l'exdiputada d'anul·lar la seva investigació amb l'argument que, com a presidenta del Grup Parlamentari de la CUP, formava part del nucli de persones que haurien aportat el suport polític necessari per impulsar el procés independentista.

Marxa de torxes en suport de Mireia Boya en la vigília de la seva declaració al Suprem

 

Salellas: "'S'ha de llegir en clau de venjança i d'humiliació al poble de Catalunya"

A les portes del Tribunal Suprem, l'exdiputat de la CUP, Benet Salellas, advocat d'Anna Gabriel, ha assegurat que el cas "'s'ha de llegir en clau de venjança i d'humiliació al poble de Catalunya".

"El sistema judicial espanyol, representat pel Suprem, no és un sistema de justícia, i el que passarà avui aquí no és un acte de justícia; és un acte que s'ha de llegir en clau de venjança i d'humiliació al poble de Catalunya a través dels seus representants".

L'exdiputat de la CUP ha assenyalat, a més, que "no volem deixar de fer política, tampoc al Tribunal Suprem" i que "acceptem les conseqüències."

 

Boya, la primera d'una nova tanda d'interrogatoris

La declaració de Boya és la primera d'una nova tanda d'interrogatoris que aquest mes de febrer durà també fins al Suprem Artur Mas, les dirigents del PDeCAT i d'Esquerra Republicana Marta Pascal i Marta Rovira, també l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Tots hi han estat citats també com a investigats.

 

L'estratègia de defensa d'Anna Gabriel, ja definida

Benet Salellas ha explicat, a les portes del Tribunal Suprem, a Madrid, que l'estratègia de defensa d'Anna Gabriel està definida des de fa dies i que és "accessori" el dia que li toqui declarar. Ara bé, no ha volgut donar-ne cap detall, ni ha volgut dir on és Gabriel en aquests moments.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155Procés catalàCUPGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut