Palma de Mallorca

El jutge del "cas Urdangarin" investiga una segona xarxa d'empreses opaques a l'estranger

La compareixença d'Iñaki Urdangarin als jutjats de Palma ha destapat una part del sumari que s'havia desenvolupat sota secret i que el jutge investiga a part. Es tracta d'una nova xarxa d'empreses a l'estranger a través de la qual l'entramat de l'Institut Nóos, segons sembla, va desviar diners. El fiscal hauria informat el jutge d'aquesta nova estructura que presumptament hauria permès al duc de Palma cobrar fins a 300.000 euros.

RedaccióActualitzat
L'entramat d'empreses que envolta l'Institut Nóos, i que ha portat Iñaki Urdangarin a declarar com a imputat en el marc del "cas Palma Arena", podria ser més complicat del que se sabia fins ara.

El magistrat José Castro, en el marc d'una investigació paral·lela començada dijous i que fins ara s'havia mantingut en secret, analitza noves inversions sospitoses a l'estranger a través de les empreses Global, Torima i Vikran. El jutge creu que el duc podria haver fet servir aquesta estructura radicada a Espanya, Nova York i Wyoming com a tapadora per cobrar fins a 300.000 euros.

Castro ha demanat informació a l'Agencia Tributària i aquest divendres va anar a Barcelona per prendre declaració novament a Salvador Trinxet, Marcel Planellas i Pablo Herrera, tots ells implicats en aquest cas, en relació amb aquests negocis.

El magistrat havia mantingut fins ara les diligències sota secret de sumari per evitar la destrucció o alteració de documents i proves o l'extracció de capitals dels comptes de les societats.

Urdangarin "dispara" contra Torres

Aquest nou capítol de la trama s'ha sabut en la primera sessió de l'interrogatori al duc de Palma, durant la qual Urdangarin ha reconegut davant del jutge que va deixar l'Institut Nóos el 2006, després que el rei l'hi demanés.

També s'ha desentès de cap responsabilitat en la firma de contractes de l'Institut Nóos i ha apuntat com a responsable el seu exsoci, Diego Torres.

Ha afegit que ell es limitava a fer feines de patrocini relacionades amb l'esport. En aquest sentit, ha reconegut haver-se reunit al Palau de Marivent amb Jaume Matas per fer de mitjancer en el patrocini del govern balear de l'equip ciclista Banesto.

L'interrogatori a Urdangarin ha començat a les 9 del matí i s'ha allargat fins a les vuit de la tarda, quan el jutge ha decidit suspendre'l. La sessió es reprendrà aquest diumenge al matí, a partir de dos quarts de deu.

Un segell que obre portes


Ostenta el títol d'una ciutat que l'ha portat als jutjats; és el duc de Palma. Un títol i un vincle reial que alguns imputats en el cas asseguren que era clau perquè li acceptessin els projectes econòmics. Un segell monàrquic, però, que no ha fet recular el fiscal Pedro Horrach a investigar-lo, ni el jutge Castro a imputar-lo després.

Iñaki Urdangarin va ser un revulsiu econòmic per a l'Institut Nóos, que des que s'havia creat no tenia cap activitat econòmica. Hi entra el duc de Palma el 2003, i segons consta en el sumari del cas, comencen a obtenir beneficis, tot i ser una entitat sense ànim de lucre. En total, 5.800.000 euros. Són diners públics de les administracions valencianes i del govern balear.

Imputats i testimonis desvinculen de l'entramat la infanta Cristina. De fet, el jutge no l'ha imputat, encara que la infanta havia estat vocal de l'Institut Nóos i comparteix amb el seu marit una empresa, Aizoon, que la fiscalia anticorrupció creu que va servir per apoderar-se dels diners públics.

Per la Casa del Rei, el comportament d'Iñaki Urdangarín no ha estat exemplar. Serà la justícia la que haurà de sentenciar si, a més, ha estat delictiu.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut