El jutge balear Miguel Florit (EFE)
Palma

El jutge del cas Cursach, a judici per ordenar requisar mòbils a periodistes

La instructora veu indicis de prevaricació, vulneració del secret professional, intercepció il·legal de comunicacions i altres delictes

Actualitzat

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Felisa Vidal, proposa obrir un procediment per portar a judici el jutge del cas Cursach, Miguel Florit. L'acusa d'haver ordenat requisar els mòbils dels periodistes Kiko Mestre i Blanca Pou. També per haver ordenat a la policia que controlés les seves comunicacions, mitjançant llistats de trucades i geoposicionaments, per esbrinar quins funcionaris haurien filtrat informacions secretes de la investigació sobre la trama corrupta entorn l'empresari mallorquí Bartolomé Cursach.

La instructora del cas considera que existeixen indicis suficients per processar el jutge pels presumptes delictes de prevaricació, intercepció il·legal de comunicacions, contra la inviolabilitat del domicili i contra el lliure exercici del dret a la informació en la seva vessant del secret professional.

 

"La protecció de fonts periodístiques és un dels pilars de la llibertat de premsa. Des del punt de vista de l'interès públic, entre la persecució del delicte de revelació de secrets i el dret a l'ocultació de les fonts, ha de prevaldre el darrer."

 

El TSJIB ha investigat Florit després que els periodistes afectats i les empreses per a les quals treballen, Diario de Mallorca i Europa Press i l'Agència dEFE el denunciessin. A banda dels perjudicats, la magistrada instructora ha acceptat l'acusació popular de l'Associació de Mitjans de Comunicació.  

 

La decisió de la magistrada Vidal és el pas previ a l'obertura del judici oral contra Florit. Ara, les parts, Fiscalia i la representació de Diario de Mallorca, Europa Press i Efe, han de presentar els escrits d'acusació en un termini de 10 dies. Contra l'acte es poden presentar recursos de forma i apel·lació. Florit manté la seva innocència. 

 

Protesta a Palma arran de la confiscació dels mòbils a periodistes

 

Mòbils requisats i control de les comunicacions

Entre setembre i desembre del 2018, el jutge del cas Cursach, Miguel Florit, va dictar en una peça separada del cas quatre autes per revelació de secrets. Les resolucions van afectar els periodistes Kiko Mestre, de Diario de Mallorca, Blanca Pou, de l'Agència Europa Press, i una redactora de l'Agència EFE, tot i que no eren investigats del cas.

La instructora Vidal sosté que els actes de Florit eren desproporcionats, que es va lesionar el dret a la informació i que són resolucions injustes per falta de fonament.

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialIlles Balears
Anar al contingut