Consulta talls i afectacions de la setantena d'obres que es fan a Barcelona aquest estiu
Túnel de la plaça de les Glòries

El jutge del 3% investiga una quinzena d'empreses i entitats pel suposat finançament de CDC

De la Mata veu una relació directa entre l'adjudicació d'una trentena d'obres públiques a aquestes empreses i donacions a les fundacions vinculades a Convergència

Actualitzat

A l'Audiència Nacional, el jutge del cas del 3% a l'Audiència Nacional ha imputat una quinzena d'empreses i entitats pel suposat finançament de Convergència Democràtica entre el 2009 i el 2014. El magistrat José de la Mata veu una relació directa entre l'adjudicació d'una trentena d'obres públiques -com el túnel de les Glòries o obres al port de Barcelona licitades per l'Autoritat Portuària- a aquestes empreses i donacions a les fundacions vinculades a Convergència Democràtica -Catdem i Fòrum Barcelona- per valor d'un milió d'euros.

El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència xifra en 175 milions d'euros l'import de les adjudicacions dels projectes investigats. Entre les empreses hi ha la Fundació ACS, de Florentino Pérez, però també Copisa, Urbaser, Oproler, Soler Constructora. i Teyco empresa de la família Sumarroca.

De fet, De la Mata també investiga Jordi Sumarroca per una participació directa en els fets. També cita per a començaments de juliol Daniel Osàcar, que va ser tresorer de Convergència Democràtica i condemnat pel cas Palau.

Segons el jutge, algunes vegades les comissions eren una "contraprestació" per l'adjudicació d'obres públiques concretes, però en altres "les donacions es feien d'acord amb els jerarques polítics del partit, per crear o mantenir una bona relació" amb ells i així "ser considerades elegibles i ser tingudes en compte" en futurs concursos públics.

Les declaracions han estat fixades entre el 3 i el 5 de juliol. Els delictes que els imputen són blanqueig, suborn i tràfic d'influències.

ARXIVAT A:
PDeCATCorrupció
Anar al contingut