Palma

El jutge corregeix el govern balear i només permet confinar els joves positius de Covid

En el cas dels estudiants que han donat negatiu o no s'han fet la prova, la mesura d'aïllar-los en un hotel no es considera proporcionada

Actualitzat

El jutjat contenciós número 3 de Palma ha dictat una interlocutòria que ratifica el confinament d'estudiants a l'Hotel Bellver només en els casos en què hagin donat positiu de Covid-19.

En la interlocutòria, la jutge no autoritza que s'aïlli aquells que han donat negatiu o bé no s'han fet la prova, en no haver-se acreditat que es tracti de contactes estrets amb els joves contagiats en el brot originat en viatges de final d'estudis a mitjans de juny. La justícia manté que el confinament no és una mesura "proporcionada" perquè afecta un dret fonamental.

D'altra banda, la justícia demana al govern balear que cada cinc dies informi el jutjat sobre l'evolució de la situació de cada un dels afectats per la mesura, per tal de revisar si és necessari mantenir el confinament.

Segons les dades d'aquest dimecres, la Conselleria de Salut balear manté en quarantena 269 joves de la península en relació amb el brot de Covid. D'aquests, 232 són a l'hotel pont Covid Palma Bellver, 21 en un hotel d'Alcúdia i 16 estan hospitalitzats. En total, n'hi ha 68 que han donat positiu de coronavirus.

L'Hotel Bellver de Palma on estan confinats els estudiants
L'Hotel Bellver de Palma on estan confinats els estudiants (EuropaPress/Clara Margais)


El govern balear treballa per retornar els joves en vaixell

Després de la decisió judicial, el govern balear ha anunciat que està treballant per contractar un vaixell que traslladi a la Península els alumnes aïllats a Mallorca però que no han donat positiu de Covid.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha explicat que donen dues opcions als joves que han donat negatiu o no s'han fet cap prova de coronavirus. La primera, i la que demanen que triïn, és que continuïn a l'hotel Palma Bellver "per acabar la quarantena".

La segona opció és un vaixell que estan ultimant i que traslladaria els alumnes de Palma a la Península. Els joves viatjarien en un "espai bombolla" i arribarien a València aquest dijous a la tarda, on cada autonomia els recolliria i els tornaria a casa.

Garrido ha demanat "moltíssima responsabilitat" als joves que es troben confinats i els ha demanat que no agafin "cap tipus de transport col·lectiu":

"Els demanem que no surtin de les habitacions, que no se'n vagin a voltar per Palma, que no se'n vagin a socialitzar. Jo entenc que són joves, però els demanem un esforç"

L'executiu balear ha insistit que "no comparteix" el contingut de la interlocutòria judicial i ha avançat que pensa presentar-hi recurs.

Després de la interlocutòria judicial, aquest dimecres al vespre, una desena d'estudiants han abandonat l'hotel Palma Bellver. Els joves han pujat a taxis que estaven esperant a l'exterior de l'hotel i han sortit amb rumb desconegut.

Estudiants pugen en un taxi després d'abandonar l'Hotel Bellver de Palma (EFE/Atienza)


Un hotel pont amb joves fent quarantena

El govern balear concentra els joves a l'Hotel Bellver de Palma, habilitat com a hotel pont per tenir en quarantena els casos lleus, asimptomàtics i contactes estrets. A l'hotel, s'hi allotgen més de 250 joves i n'han hospitalitzat catorze amb símptomes lleus de Covid.

Els diferents grups d'estudiants en viatge de final de curs que s'han localitzat a l'illa han estat traslladats en aquest hotel, on se'ls han fet proves PCR. Han donat una taxa de positius del 25,7%: al voltant d'un de cada quatre.

La resolució aprovada per la Direcció de Salut Pública balear va ordenar "el confinament forçós en règim d'aïllament, sota custòdia policial" a l'hotel dels més de 200 estudiants que continuaven de viatge de fi d'estudis a Mallorca, en considerar-los contactes estrets dels que havien donat positiu en tornar a la península.

Els pares dels menors van denunciar aquest aïllament suposadament il·legal dels seus fills i la Fiscalia va demanar dimarts aixecar-los el confinament.

Els pares de 21 estudiants que estan confinats a Mallorca han presentat denúncia al jutjat de guàrdia per una possible detenció il·legal. La Fiscalia considera que la mesura de confinament "no està prou justificada, ni és propocionada" i qüestiona que no es concreta ni es fa referència a la situació particular de cada cas, com la data d'arribada, el temps d'estada a l'illa o les activitats que han dut a terme.

En altres jutjats, també s'han presentat 200 peticions més de pares d'alumnes aïllats. De moment, els jutges ja han denegat algunes d'aquestes peticions.

Dos joves aïllats a l'Hotel Bellver mostren pancartes demanant poder sortir
Dos joves aïllats a l'Hotel Bellver mostren pancartes demanant poder sortir (EFE/Atienza)


Dos estudiants van abandonar l'hotel

Dos estudiants aïllats van abandonar aquest dimarts a la nit l'Hotel Palma Bellver, on estaven confinats. Un d'ells, menor d'edat, es troba amb coneguts de confiança de la seva família a l'illa, mentre que l'altre, major d'edat, va tornar a l'hotel més tard "penedit", segons la consellera de Salut, Patricia Gómez.

La Conselleria de Salut ha aclarit que no hi ha inconvenient que els estudiants passin la quarantena en un domicili particular, ja que l'hotel pont s'habilita per facilitar un lloc d'aïllament a persones sense residència a Mallorca. D'altra banda, insisteixen que, en tot cas, han de complir la quarantena i no poden agafar un avió.
 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Confinament JudicialCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut