Càrregues policials l'1-O
Càrregues policials l'1-O
Barcelona

El jutge de les càrregues l'1-O: "Es va malmetre la imatge internacional de Barcelona"

El jutge rebutja expulsar l'acusació popular de l'Ajuntament de Barcelona de la causa

Roger RoviraActualitzat

El jutge que investiga les denúncies de votants lesionats durant el referèndum rebutja expulsar l'acusació popular de l'Ajuntament de Barcelona de la causa.

Aquesta petició l'havien fet Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat argumentant que el consistori no era perjudicat. Segons el jutge, en canvi, el dia del referèndum es va malmetre la imatge de la ciutat de Barcelona.

Lesionats i ressò mediàtic

El jutge justifica la decisió pel nombre de lesionats totals que hi va haver en una jornada que va tenir projecció mediàtica internacional, uns arguments que, al seu parer, corroboren que l'Ajuntament estigui dins del cas d'acord amb la Carta Municipal de Barcelona.

"Ens trobem davant d'uns fets que han suposat, únicament en el municipi de Barcelona l'existència d'unes 300 persones lesionades de major o menor entitat, així com uns 30 agents de policia, en una jornada que va ser retransmesa pràcticament en directe per gairebé tots els mitjans de comunicació i que va tenir una projecció mediàtica internacional indubtable."

"Per tant, és aplicable la Llei 22/1998 (Carta Municipal de Barcelona), en existir un evident trencament de la imatge internacional de la ciutat de Barcelona."

 

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens valora positivament la decisió del jutge.

" El jutge considera que estem legitimats per seguir exercint l'acusació en la causa contra la policia per les càrregues de l'1-O. "

 

Nous testimonis i noves proves

El jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, a més, demana noves proves, entre les quals la declaració com a testimoni de José Antonio Nieto, secretari d'Estat durant l'1-O, el número 2 del Ministeri de l'Interior durant el desplegament de l'operació policial a Catalunya per impedir el referèndum. Nieto podrà declarar per videoconferència.

Per Jaume Asens, és una declaració important perquè, a diferencia del seu testimoni en el judici del Suprem, durant la seva declaració se li podran mostrar imatges dels fets.

"El senyor Nieto, la mà dreta del senyor Zoido, haurà de donar explicacions en el jutjat d'instrucció 7 i ho farà d'una forma diferent de com ho va fer al Suprem."

"Les seves paraules es podran contrastar amb les imatges de la causa. I, per tant, es posaran en evidència les seves mentides, que va dir de forma impune aquí en el Suprem."

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicial
Anar al contingut