Josep Maria Jové i Lluís Salvadó surten del jutjat després del 20S
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó surten del jutjat després del 20S
Barcelona

El jutge de l'1-O demana a Llarena que investigui Jové i Salvadó per rebel·lió

El jutge d'instrucció número 13 assenyala el seu paper com a "element imprescindible" per ocultar el finançament del procés

Actualitzat

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l'1 d'octubre, ha demanat a Pablo Llarena que investigui Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per rebel·lió, segons ha pogut saber TV3.

El jutge, Juan Antonio Ramírez Sunyer, demana que els inclogui en la causa contra el govern de Carles Puigdemont i els membres de la mesa del Parlament. Tots dos són membres destacats d'Esquerra, van ser detinguts el 20 de setembre i estaven imputats pels preparatius del referèndum.

A parer del magistrat del jutjat d'instrucció, tots dos acceptaven "plenament" la "possibilitat" que, per aconseguir la independència, "calguessin actes de violència", pel fet d'haver d'acudir a la via unilateral.

 


El magistrat considera que, per la seva condició d'aforats com a diputats al Parlament, si són investigats per rebel·lió la seva causa només es pot seguir al Tribunal Suprem; si no, hauran de ser investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Josep Maria Jové va ser secretari general del Departament d'Economia i Hisenda amb el govern de Carles Puigdemont. Lluís Salvadó va ser secretari d'Hisenda de la Generalitat. El jutge constata la importància de tots dos en el disseny de la hisenda pública catalana i com a integrants del "comitè estratègic" del procés sobiranista.

Ocultar el finançament de l'1-O

Entre els indicis que aporta el jutge Ramírez Sunyer hi ha el document "Enfocats" i les agendes Moleskine trobades en el registre al domicili de Jové i els fulls manuscrits trobats al despatx de Salvadó, amb els títols "Escenari de guerra" i "Escenari de guerrilla", sobre les mesures a adoptar segons la reacció de l'Estat sobretot en l'àmbit econòmic.

Sobre Salvadó, el jutge el considera un "element imprescindible" per ocultar el finançament del procés.

"No només tenia puntual coneixement de les activitats del seu departament sinó que resultava un element imprescindible per a la distribució, obtenció i ocultació de la millor manera possible del finançament de tot el que es relaciona amb l'anomenat 'procés'. Un finançament que es va fer a través de contractes marc generats el 2015, i que va quedar així fora del control de l'Administració Tributària espanyola del segon trimestres del 2017."

En el despatx de Jové també es van intervenir anotacions manuscrites sobre els preparatius del referèndum, on el jutge destaca que, marcat en vermell, Jové escrivia:

"Anunci de la preparació del referèndum com a contraatac català a la pressió judicial; jo anunciaria un procés participatiu i festiu a tot el país per fabricar urnes..."

En un moment de l'escrit, a la pàgina 4, es recull el relat que fa la instrucció de l'Audiència Nacional, i que el jutge incorpora, sobre l'actuació de Jordi Sànchez el 20S i que justifica l'acusació de rebel·lió i sedició.

"Jordi Sànchez, situat sobre el sostre d'un vehicle policial, va cridar, amb el megàfon a la mà, "que ningú marxi a casa, serà una nit llarga i intensa", cosa que ha servit per fonamentar la imputació pels delictes de rebel·lió (al Tribunal Suprem) i sedició a l'Audiència Nacional."


Nou investigat en la causa de l'1-O

El jutge d'instrucció número 13 de Barcelona ha decidit afegir un nou investigat en la causa que té oberta sobre l'1-O, l'exsecretari de Difusió de la Generalitat Antoni Molons, per la seva participació en l'organització del referèndum.

 

Molons va ser destituït del seu càrrec, en virtut de l'article 155, l'endemà que el mateix jutge d'instrucció ordenés la seva detenció i l'escorcoll del seu domicili el 15 de març.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicialArticle 155Referèndum 1-OGovern empresonatERC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut