Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc
El músic mallorquí, Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc
Gant

El jutge de Bèlgica consulta la justícia europea abans de pronunciar-se sobre Valtonyc

Almenys fins al 22 de gener no se sabrà quina decisió pren el Tribunal de Justícia de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

La decisió final sobre l'extradició o no de Valtonyc de Bèlgica cap a Espanya s'allarga. El Tribunal d'Apel·lació de Gant, a Bèlgica, ha evitat pronunciar-se, aquest dimarts, i ha decidit consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, abans d'entrar a valorar la qüestió.

Això suposa que, almenys, fins al 22 de gener no se sabrà quina decisió pren aquest tribunal. El Tribunal d'Apel·lació té dubtes sobre la condemna del Tribunal Suprem a Valtonyc, per si se li va aplicar el codi penal correctament, i demana un aclariment.

Se'l va jutjar per unes lletres de l'any 2012 però se li va imposar una pena prevista en una reforma del text del 2015, amb penes més dures.

Els advocats de Valtonyc i el mateix raper han valorat la decisió del Tribunal d'Apel·lació molt positivament perquè implica que la justícia europea haurà d'analitzar el cas.

"És obvi que hi ha un conflicte de lleis i que a Bèlgica no li interessa tampoc entrar en conflicte amb Espanya i per tant es posa un paraigua i decideix que sigui Luxemburg qui decideixi, i jo no ho veig gens malament. La qüestió és crear un precedent i per a mi és millor que sigui el tribunal de Luxemburg qui digui que unes cançons no poden ser terrorisme que no que ho digui un tribunal de Gant. Per a mi, molt bé."

Valtonyc i el seu advocat flamenc, Simone Bekaert (ACN)

 

El Tribunal d'Apel·lació belga esperarà aquest dictamen abans de prendre una decisió sobre l'extradició de Valtonyc, que encara es podrà recórrer al Tribunal de Cassació, la jurisdicció més alta de Bèlgica.

El tribunal de primera instància va rebutjar l'extradició

Aquest dimarts s'havia de decidir sobre el recurs presentat per la fiscalia belga a la decisió del tribunal de primera instància de Gant de rebutjar l'extradició aquest setembre. El jutge no va acceptar cap dels tres delictes que se li imputaven a Valtonyc: enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces.

Una sentència ferma en contra de l'extradició no permetria a Valtonyc tornar a Espanya, llevat que el Tribunal Europeu de Drets Humans acabi anul·lant la sentència de l'Audiència Nacional.

El raper va portar la setmana passada el cas a aquest organisme en considerar que "s'ha violat" la seva llibertat d'expressió. Ara Estrasburg haurà de decidir si admet o no a tràmit la demanda.

L'estat espanyol reclama el cantant per complir una pena de presó de tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons, i el cantant s'empara en la llibertat d'expressió.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió MúsicaValtònyc
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut