Barcelona

"El Jueves" compleix 30 anys dibuixant l'actualitat amb humor sense tabús

Sàtira i humor sobre l'actualitat i la societat sense tabús. Aquestes són les senyes que identifiquen l'única revista d'humor gràfic sobre el que passa al dia a dia de l'estat espanyol: "El Jueves". La revista està d'aniversari i és que un 27 de maig, però de l'any 1977, va sortir per primera vegada al carrer. Era plena transició política i riure's de segons quin tema no era fàcil, però la realitat social i l'àmbit polític han canviat menys del que es podria pensar, segons el seu actual director. Coincidint amb els 30 anys, la revista treu un número especial dedicat als seus lectors i un llibre antològic.

Actualitzat
Personatges mítics com Martínez El Facha -l'únic que també compleix trenta anys-, Los Ilegales, Tato, Clara, el Profesor Cojonciano o Maki Navaja, nascuts de les plomes de dibuixants com José Luis Martín, Kim, Òscar Nebreda, Ventura i Nieto o Albert Monteys, han omplert durant anys les pàgines d'“El Jueves” fent riure als seus lectors a través d’una mirada humorística a la vida.

La revista compleix 30 anys fent el mateix que feia quan va néixer: buscar el cantó satíric i sorneguer de l’actualitat. Avui en dia l’humor i la llibertat d’expressió són valors totalment acceptats però a l’any 1977, en una societat convulsionada per l’arribada de la democràcia, riure’s de l’Església o de l’exèrcit o parlar de sexe era molt mal vist.

Amb motiu d’aquest aniversari, la revista ha volgut fer un homenatge als seus lectors. Per això treu al carrer “Extra 30 años y un montón de lectores”, que explica com són les persones que els segueixen, com llegeixen la revista i com han canviat durant aquest temps. L’actual director de la publicació, Albert Monteys, explica que el perfil de lector abans era un home d'entre 25 i 35 anys i d'ideologia més aviat progressista. Ara, en canvi, assegura que també la llegeixen dones, gent més jove i amb idees més variades. Segons l'editor de la revista, José Luis Martín, però, el que no varia és l'esperit dels lectors, que continuen buscant una visió divertida i transgressora de l'actualitat.

També amb motiu d’aquests 30 anys, veurà la llum un llibre, “El Jueves de cabo a rabo (1977-2007)”, que recull una acurada selecció del més destacat que han recollit les pàgines de la revista.

“El Jueves” continuarà al peu del canó com ha fet sempre per acostar als lectors, en clau humorística, l’actualitat però el seu director recorda amb enyorança l'última legislatura d'Aznar al govern espanyol. "Políticament va ser un infern però humorísticament va ser un paradís. La guerra de l'Iraq, el trio de les Açores... hi havia molta pressió i veus que fas una cosa que és important. Zapatero és insípid i avorrit, però Aznar era una joia", exclama Monteys.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut